emg home
RSS

Interpol izdao poternicu za Vasiljkovićem

08. april 2010. | 14:59

Izvor: Beta

Interpol, čije je sedište u francuskom gradu Lionu, danas je izdao poternicu za Draganom Vasiljkovićem koji je nestao krajem marta u Australiji kada je australijski sud odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj gde je optužen za ratne zločine tokom ratnih sukoba 1990-ih.

Vasiljković (55), poznat i kao kapetan Dragan, nije se pojavio na sudskom ročištu zakazanom za kraj marta, posle odluke Vrhovnog suda Australije da može biti izručen Hrvatskoj. Od tada za njim traga australijska policija.

Vrhovni sud Australije je 30. marta prihvatio žalbu savezne vlade i poništio presudu Saveznog suda da Dragan Vasiljković ne može da bude izručen Hrvatskoj jer ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uverenja.

Vasiljković, koji je australijski državljanin i tamo živi pod imenom Daniel Sneden, u Hrvatskoj je optužen za ratne zločine nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992. godine, kao i da je učestvovao u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993. godine.

Mediji navode da Vasiljković pored australijskog ima i državljanstvo Srbije.

Portparol australijskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da australijska savezna policija pokušava da pronađe Vasiljkovića i da će on, ako bude nađen u Australiji, biti uhapšen i zadržan u pritvoru dok ministar unutrašnjih poslova ne odluči da li da odobri njegovo izručenje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Policija

Ličnosti: Dragan Vasiljković

Institucije: Interpol


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi