emg home
RSS

Prva hapšenja na osnovu Sporazuma o izručenju

30. oktobar 2010. | 13:33 16:32

Izvor: Beta

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović i ambasador Crne Gore u Beogradu Igor Jovičić potpisali su Sporazum o izručenju kojim se predviđa međusobna ekstradicija državljana osumnjičenih za teška krivična dela. Na osnovu tog sporazuma u Srbiji je uhapšeno sedam osoba, dok je Crna Gora uhapsila šest osoba koje traži Srbija.Sporazum je potpisan sinoć u Beogradu a njegova primena stupila je odmah na snagu.

Srpska policija je, na osnovu sporazuma sa Crnom Gorom o izručenju, uhapsila sedam državljana Srbije koji su na međunarodnoj poternici biroa Interpola u Podgorici, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je Crna Gora, na osnovu tog sporazuma, uhapsila pet svojih državljana, koje traži srpska policija.

Ministar je rekao da Crna Gora još nije saopštila imena uhapšenih, ali da je iz "medija čuo" da je uhapšen Boris Leban, jedan od osumnjičenih za šverc kokaina iz Južne Amerike. Za šverc te droge se u Beogradu sudi grupi Darka Šarića.

"U toku noći i jutra uhapsili smo sedam ljudi i oni se nalaze u ekstradicionom pritvoru", rekao je Dačić i dodao da su petorica osumnjičena za ratne zločine, a preostala dvojica za pokušaj ubistva, odnosno falsifikovanje.

Sporazumom su predviđena izručenje za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, pranja novca i drugih teških krivičnih dela za koja je zaprećena kazna od pet i više godina zatvora, uključujući i ratne zločine.

   

U Crnoj Gori uhapšeno šest osoba za kojima traga Srbija

 


Crnogorska policija uhapsila je šest od 18 osoba koje potražuju srpske pravosudne vlasti, objavili su danas podgorički mediji.

Od šestorice uhapšenih, njih četvorica se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom, a prema navodima medija to su: Boris Laban, Bogdan Marković, Samir Musić i Alen Sijarić.

Laban se povezuje sa kriminalnom grupom Darka Šarića optuženog za šverc kokaina iz Južne Amerike, Marković sa kriminalnom grupom Antuna Stanaja, optuženog za krijumčarenje cigareta, dok se Musić povezuje sa švercom heroina, a Sijarić se tereti za mito.

Portparol srpskog tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je ranije danas da je do sada uhapšeno pet državljana Srbije koje crnogorski pravosudni organi terete za ratne zločine.

Vekarić je kazao da su svi su uhapšeni sprovedeni kod istražnog sudije Specijalnog suda u Beogradu, da se protiv njih u Crnoj Gori vodi krivičnii postupak, pa će u skladu sa sinoć potpisanim sporazumom biti izručeni Crnoj Gori.

   

Uhapšenima se u Crnoj Gori sudi za ratni zločin


Četvorici državljana Srbije, uhapšenim na osnovu sporazuma sa Crnom Gorom, u Podgorici se sudi za deportaciju muslimanskih civila 1992. godine.

Crna Gora od 2009. potražuje policijske funkcionere iz vremena deportacije - Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Milisava Markovića i Radoja Radunovića, koje je tokom prošle noći i jutros uhapsila srpska policija.

Bojović je 1992. bio šef crnogorske tajne policije. Prema optužnici crnogorska policija je 1992. veću grupu Muslimana izbeglica iz Bosne i Hercegovine izručila vlastima Republike Srpske. Oni su kasnije ubijeni.

Za taj ratni zločin u Podgorici se sudi i Božidaru Stojoviću, Miloradu Šljivančaninu, Branku Bujiću i Sretenu Glendži koji su u pritvoru u Crnoj Gori. U odsustvu se sudi i bivšem policijskom funkcioneru Dušku Bakraču.

Suđenje je počelo krajem novembra prošle godine u Višem sudu u Podgorici.

U Srbiji je uhapšen i Predrag Strugar kome se u Crnoj Gori sudi za ratni zločin nad albanskim civilima u Kaluđerskom Lazu 1999. godine.

Uhapšeni se nalaze u ekstradicionom pritvoru.

 

Malović: Pružanje pravog odgovora organizovanom kriminalu


"Ugovor se primenjuje od sinoć. Potpisan je pre ugovorenog datuma zbog operativnih istraga koje su u toku i na osnovu kojih je već bilo hapšenja. Očekujem da ćemo uskoro imati rezultate i da će ubrzo uslediti prva izručenja po ovom osnovu", rekla je ministarka pravde Snežana Malović.

Ministarka je ocenila da su potpisivanjem ugovora Srbija i Crne Gora pokazale odlučnost da organizovanom kriminalu pruže pravi odgovor.

"Potpisivanjem ovog sporazuma otkolonjene su prepreke koje su u poslednjih godinu dana na polju pravne saradnje opterećivale odnose dve države i njime je napravljen veliki korak, a ovim je i Crna Gora jasno pokazala da ima političku volju da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom", ocenila je Malović.

Potpisani sporazum omogućava da svi oni koji dugo izbegavaju hapšenja i suđenja, skrivajući se iza državljanstva, budu procesuirani.

"Srbija neće biti utočište kriminalcima", kazala je Malović i dodala da je u odnosu na slične ugovore koji su do sada zaključeni sa drugim državama sporazum sa Crnom Gorom korak dalje, pošto je njime obuhvaćen širi spektar krivičnih dela.

Potpisivanje Sporazuma ranije je bilo najavljeno za 2. novembar u Podgorici.

Sporazum će, pored ostalog, omogućiti izručenje pripadnika kriminalne grupe odbeglog Darka Šarića za koje se veruje da se nalaze Crnoj Gori. Neki od njih, poput Gorana Sokovića, hapšeni su po poternicama Srbije, ali nisu mogli da budu izručeni zbog ranijih ustavnih prepreka u Crnoj Gori.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>