emg home
RSS

U ponedeljak nastavak pregovora Vlade i sindikata

30. oktobar 2010. | 18:23 16:34

Izvor: Beta, Emg.rs

Pregovori sindikata i Vlade Srbije o izmenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju biće nastavljeni u ponedeljak, pošto konačan dogovor nije postignut, izjavila je danas predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić."Nakon jučerašnjih razgovora mislili smo da će sve ići lako, ali današnjim pregovorima nismo zadovoljni, nastavićemo u ponedeljak", kazala je Savić.

Prema njenim rečima, sindikati će razmotriti dalje korake, ali se ozbiljno razmišlja o prikupljanju potpisa za smenu Vlade Srbije.

Predstavnici pet sindikalnih organizacija prihvatili su juče ponudu Vlade da minimalna penzija u Srbiji bude najviše do 27 odsto prosečne zarade.

Sindikati traže da se u izmene Zakona o PIO unese odredba da penzije ne mogu da padnu ispod 60 odsto prosečne plate.

Oni traže i veće beneficije za rudare i da se od penzionisanja po novom zakonu u idućoj godini izuzme oko 6.000 radnika koji su se već odlučili za socijalni program.

Vlada Srbije prošle nedelje povukla je iz skupštinske procedure izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranje, a najavljeno je i da će se taj dokument vrlo brzo ponovo naći pred poslanicima u parlamentu.

Kako je juče za Emg.rs rekao Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije, “sindikati sa optimizmom idu na sastanak sa premijerom, i smatraju da su promene koje predlažu neophodne da bi penzijski sistem na dugi rok bio održiv i da će zaštiti prava kako sadašnjih, tako i budućih penzionera”.

“Za razliku od Krkobabića, čiji predlog zakona štiti samo one koji su stekli uslov za penziju, nas zanima i minimum ispod kojeg penzije ne bi smele da idu. Postoje o drugi načini da se popravi situacija u budžetu, kao što su različiti mehanizmi naplate poreza, stotine hiljada radnika koji rade neprijavljeno, koji bi omogućili i da se poboljša situacija i u penzionom fondu”, navodi on.

Delegacija predstavlja pet sindikalnih centrala (Savez samostalnih sindikata Srbije, Asocijacija slobodnih sindikata, Industrijski sindikat Srbije, Konfederacija slobodnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije “Sloga”) koje su se ujedinile u pokušaju da izdejstvuju povlačenje predloga zakona iz skupštinske procedure.

Sindikati su ranije kritikovali Vladu zbog toga što je predlog zakona poslala u skupštinsku procedure bez usaglašavanja sa socijalnim partnerima, a ključne zamerke odnose se na promenu načina usklađivanja iznosa penzija, kao i na produžetak radnog veka.

Prethodnih dana, sindikati su najavili da će u novembru početi prikupljanje potpisa za smenu Vlade, organizovati štrajkove upozorenja i ulični protest kad zakon uđe u skupštinsku proceduru.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

29. oktobar 2010. 15:25:48

| Stručnjak

0

Ranka Savić,predsednica ASNS-a je idejni vođa i pokretač ujedinjenja sindikata.Pojedini mediji namerno forsiraju samostalni sindikat zbog ličnih interesa i podržavanja loše vladine politike.

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>