emg home
RSS

Orbović: Dogovor Vlade i sindikata moguć posle konsultacija s MMF-om

02. novembar 2010. | 09:02 17:49

Izvor: Emg.rs, Beta

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio danas da će Vlada Srbije dogovor sa sindikatima o izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju postići posle dodatnih kosultacija s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda, koja bi u međuvremenu trebalo da se konsultuje s centralom u Vašingtonu.

Predstavnici sindikata su izjavili da Misija MMF-a nema mandat da sama donosi odluke o tako važnim pitanjima i da zbog toga treba da se konsultuje s čelnim ljudima Fonda u Vašingtonu.

"Vlada je spremna da nam izađe u susret i tražila je još dva dana za konsultacije s MMF-om. Očekujemo da će doći do pozitivnog rešenja i da će sporazum biti potpisan u četvrtak“, rekao je Orbović.

On je poručio da će sindikati u petak, ako njihovi zahtevi do tada ne budu usvojeni, nastaviti skupljanje potpisa za smenu Vlade. „Nećemo odustati od zahteva i ako ne potpišemo sporazum u četvrtak, nastavićemo akciju skupljanja potpisa širom Srbije za smenu Vlade. Očekujemo da ćemo sakupiti milion potpisa, a ako treba izaći ćemo i na ulice“, rekao je Orbović.

Predstavnici pet sindikalnih organizacija danas su u Knez Mihailovoj ulici počeli akciju prikupljanja potpisa za smenu Vlade Srbije jer još nije postignut dogovor o izmenama i dopunama Zakona o PIO. Sindikati su nezadovoljni zbog toga što Vlada nije prihvatila njihove zahteve, od kojih je ključni da prosečna penzija ne sme da bude manja od 60 odsto prosečne plate.

Sindikati su u petak prihvatili ponudu Vlade da minimalna penzija u Srbiji bude najviše 27 odsto prosečne zarade, ali nisu bili zadovoljni posle druge runde razgovora, u subotu.

Vlada Srbije je 22. oktobra iz skupštinske procedure povukla izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, uz najavu da će sa taj dokument ubrzo ponovo naći pred poslanicima.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda produžila je boravak u okviru revizije stend-baj aranžmana do petka.

 

Slavica Đukić-Dejanović očekuje dogovor

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović danas je, posle posle razgovora s predstavnicima Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, izjavila kako se nada da će za dva dana biti postignut dogovor Vlade i sindikata.

"Danas je učinjen korak dalje ka mogućim rešenjima u izmenama Zakona o PIO u izuzetno teškoj ekonomskoj siuciji u kojoj su sindikati zabrinuti za sadašnjost i budućnost građana Srbije. Raduje činjenica da je bilo konstruktivnih razgovora u Vladi i da je očigledno da je obostrano procenjeno da predah od 48 sati daje mogućnost da se još jednom najozbiljnije razmotre svi zahtevi sindikata vezani za visinu penzija, beneficiran radni staž najosetljivijih kategorija, pre svega rudara, i dužinu radnog staža žena", navela je predsednica Skupštine.

Predsednica ASNS-a Ranka Savić rekla je da je delegacija tog sindikata apelovala na predsednicu Skupštine da svojim uticajem i autoritetom pomogne udruženim sindikatima da se izbore i da izmene
Zakona o PIO idu u pravcu koji su tražili sindikati.     

 

Čanak: Peticija je predstava za javnost

Predsednik Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak osudio je danas potpisivanje peticije za smenu Vlade i ocenio to kao predstavu radi publiciteta sumnjivog sadržaja i dometa. "To što će cenu njihovih igrarija platiti baš oni za kojima peticionisti liju suze, to ih baš briga. Žalosno je što, očito, u svemu učestvuju najmanje jedna od velikih srpskih političkih partija i delovi Vlade koje ova otuđena elita kontroliše. Nema šta, baš evropski", naveo je Čanak u saopštenju.

Čanak je pozvao sve odgovorne da odmah zaustave, kako je neveo, novu fazu obmane građana Srbije. "Pravo na peticiju je garantovano članom 56. Ustava Srbije i uz njega sleduje pravo na odgovor i nikakve druge posledice ne može da proizvede. Jedini mogući put, koji niko ne pominje, jeste prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na osnovu kog bi Skupština donela odluku o prestanku mandata Vlade", objasnio je on.

Čanak je precizirao da u ovom slučaju ni to nije moguće jer se stavom 2. člana 108. Ustava izričito kao mogući predmet referenduma isključuju obaveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora, a to je ovde, kako je naveo, makar i posredno, slučaj. "Dakle, peticionisiti ili nemaju elementarno poznavanje prava ili ih to, kao i druge realne i objektivne stvari, ne zanima", naveo je Čanak.

 

Jelena Trivan za reformu penzionog sistema

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je danas da treba reformisati penzioni sistem kako bi se omogućile sigurne penzije za građane. "Ako znamo da je odnos 100 zaposlenih prema 85 penzionera i 45
nezaposlenih, onda je jasno da je finansijski sistem neodrživ i da će doživeti krah. Bolje da shvatimo realnost i da reformišemo sistem, pa da imamo penzije koje su sigurne, nego da imamo spisak lepih želja koje ne možemo da ostvarimo", rekla je Jelena Trivan novinarima u Skupštini.

Prema njenim rečima, pitanje reforme penzionog sistema nije pitanje popuštanja, niti političke volje, a ne sme biti ni pitanje ustupaka zarad političke stabilnosti ili opstanka na vlasti.

 

Aligrudić: Pregovori Vlade i sindikata osuđeni na propast

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić ocenio je da su pregovori Vlade i sindikata osuđeni na propast. "Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju je budući skandal. U
proteklih godinu dana Vlada je lagala penzionere više puta i ništa nije učinjeno. Sad se ponovo obećava nešto što ne može biti ispunjeno", kazao je Aligrudić novinarima u Skupštini.

Prema njegovim rečima, razgovori sa sindikatima o osnovici za penziju osuđeni su na propast i idu na štetu penzionerima, a sindikati se džabe organizuju. "To je gorka pilula koju će Vlada da popije, ali to je pilula koju je sama smešala. Nije samo što će Vlada da strada, nego je to loše i za građane", kazao je Aligrudić.

 

Marković: Vlada da prihvati većinu zahteva sindikata

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je danas da Vlada treba da prihvati većinu zahteva sindikata. "Vlada u ovom trenutku treba da napravi kompromis sa sindikatima i da većina njihovih zahteva bude prihvaćena", rekao je Marković novinarima u Skupštini.

On je rekao da je Međunarodni monetarni fond nametnuo svoje standarde koje poštuju predstavnici Vlade, ali i istakao da se ne sme dozvoliti zaustavljanje rada u fabrikama.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

03. novembar 2010. 11:10:36

| LENAMI

0

NIJE MI JASNO ZASTO SA PROTESTIMA UVEK IDEMO POGRESNIM REDOM.ZAR NIJE LOGICNO U OVOJ ZEMLJI PREGOVARATI SA VLADOM DA SE IZMENI NESTO U CILJU
VECEG ZAPOSLENJA LJUDI,DA SE POD OBAVEZNO ZAHTEVA REFORMA SISTEMA U KOME
SKORO NIKO VISE NE IDE RADOSTAN NA POSAO VEC RAZMISLJA DA LI CE SUTRA OSTATI BEZ POSLA.ILI OTVARAMO NEKAKVE PRIVATNE FIRME DA BI SMO NESTO RADILI I TAKO ZAVARAVAMO SEBE DA IMAMO SVOJ ZIVOT U SVOJIM RUKAMA A SVE JE NEIZVESNO OD DANAS DO SUTRA.NEMAMO NIKAKVU SIGURNOST,POSTALI SMO LOSI
LJUDI ,LOSI RODITELJI SUPRUZNICI I DECA.CESTO U NEMOGUCNOSTI DA DODJEMO DO POSLA SAMO RACUNAMO KADA CEMO STECI PRAVO NA PENZIJU JER TRENUTNO JE SAMO ONA SIGURNO PRIMANJE,ZAR TO NIJE ZALOSNO?
MAHOM SA 25.GODINA RADNOG STAZA OSTAJALI SMO BEZ POSLA.PREDHODNO SMO PREZIVLJAVALI GODINE BEZ ZARADE ALI SMO RADILI I NADALI SE.ZATIM SMO
PREZIVLJAVALI RATNE GODINE,CEKALI SA ZEBNJOM DA LI CE NAM SE MUZEVI VRATITI ZIVI SA FRONTA,HRANILI I OTHRANILI DECU BOG JEDINO ZNA CIME.
ZATIM SE BORILI ZA DEMOKRATIJU I NA KRAJU DOBILI TESKI NEMILOSRDNI KAPITALIZAM.OSTALI SMO BEZ POSLA,FIRME SU NAM ZATVORENE,NIKOME VISE
ISCRPLJENI NE TREBAMO PREGAZILO NAS JE VREME I STIGLI SU NEKI PRILAGODJENI MLADI LJUDI.NASE KOLEGINICE SU SA 48.GODINA ODLAZILE NA BIRO PA U PENZIJU A IMALE SU BOLJE ZIVOTNE USLOVE OD NAS.ZATO MI GENERACIJA OD 50.GODINA TREBA DA RADIMO DO 60.DA BI PONOVO BILI U NORMALI JER SMO TRENUTNO SLUDJENI-NITI IMAMO ZA SEBE,NITI ZA STARE BOLESNE RODITELJE DA IM POMOGNEMO A O DECI DA NE GOVORIM JER NE MOGU DA SE ISCUDE KAKO SU IM RODITELJI NESPOSOBNI,A RADJALI SMO I GAJILI PO TROJE DECE U NAJGORE VREME.
SVE STO SMO PRETRPELI ZABORAVLJENO JE.SAMO SE MALI BROJ NJIH SNASAO A MI
OSTALI SMO SE IZGLEDA BORILI ZA NJIHOVO DOBRO I SOPSTVENU NESRECU I BEDU.
ZNAM SAMO JEDNO DA VAM KAZEM-KADA SAM BILA MLADA I POCINJALA DA RADIM NEKE LJUDE NISU MOGLI DA OTERAJU U PENZIJU SA MNOGO GODINA RADNOG STAZA.
BILI SU SRECNI DA DODJU U SVOJU FIRMU GDE SU IMALI SVOJE KOLEGE I RADILI
I POSTENO ZARADJIVALI ZA ZIVOT.VOLELI SMO SE I POMAGALI.DANAS SMO BEZ FIRMI BEZ ZAPOSLENJA I RADIMO KOD PRIVATNIKA.STALNO SMO POD STRESOM I NI U LUDILU NE SMEMO DA KAZEMO KOLEGAMA KOLIKA NAM JE PLATA JER TO JE TAJNA.
STA SE TO DOGODILO SA NAMA?
I VRATILA BIH SE NA OVE DOGOVORE.KADA SE SVI TOLIKO PLASE I ZELE DA SAMO NJIHOVI PREDLOZI PRODJU DA SE NEBI URUSIO CITAV SISTEM DRZAVE ILI NASIH ZIVOTA DA LI TO ZNACI DA SE MI U DOGLEDNO VREME NECEMO KRENUTI SA MRTVE TACKE.JER AKO BI VLADA PLANIRALA KAKO KAZE DA ZAPOSLI LJUDE CEMU BRIGA.STO VISE ZAPOSLENIH PUNIJI FONDOVI.STO VECI IZVOZ KAKO PLANIRAJU VECA ZARADA-VECE MOGUCNOSTI.IZ OVIH PREGOVORA CINI MI SE DA JEDINO MOZEMO DA ZAKLJUCIMO DA NAPREDKA IZGLEDA NEMA NA VELIKU ZALOST SVIH NAS.

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi