emg home
RSS

Razgovori sa MMF o reviziji će biti nastavljeni

05. novembar 2010. | 12:38 17:12

Izvor: Emg.rs, Tanjug, Beta

Vlada Srbije saopštila je danas da je sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dogovoreno da se nastave razgovori u okviru šeste revizije kreditnog stend baj aranžmana od oko tri milijarde evra. Dogovoreno je vraćanje Zakona o PIO, bez suštinskih promena, u skupštinsku proceduruPoseta Misije MMF Beogradu, započeta 21. oktobra, završena je danas bez konačnog dogovora o šestoj reviziji kreditnog aranžmana sa Srbijom.

Kako se navodi u saopštenju vlade, tokom revizije razmatrani su rebalans ovogodišnjeg budžeta, budžet za 2011. godinu, kao i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sa MMF-om je dogovoren okvir rebalansa budžeta za 2010. godinu, kao i osnovni fiskalni pokazatelji budžeta za narednu godinu.

Deficit budžeta za 2011. godinu iznosiće četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u skladu sa nedavno usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu.

Vlada je saopštila i da je dogovoreno da se u toku narednih nekoliko sedmiba izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ponovo nađu pred poslanicima Skupštine Srbije.

Razgovori MMF-a i Vlade o šestoj reviziji biće vođeni na relaciji Vašington-Beograd, a posrednik će biti stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Kako je izjavio šef delegacije Albert Jeger po završetku misije, izvršenje aranžmana sa Srbijom je uglavnom u skladu sa planom i svi kriterijumi izvršenja koji se odnose na kraj septembra 2010. godine su ispunjeni.

"Takođe je dogovoreno da će Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju biti ponovo predat u
skupštinsku proceduru tokom narednih nekoliko nedelja, bez suštinskih promena u odnosu na verziju koja je Skupštini predata u junu 2010. godine", rekao je on.

Sa druge strane, potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je danas da je sa MMF-om dogovoreno da se predložene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju menjaju samo u delu koji se odnosi na najnižu penziju i uvećanje staža za žene.

"Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO usaglašen je tokom četvrte i pete runde razgovora s delegacijom MMF-a. Sa MMF-om smo takođe usaglasili i utvrdili garancije za najnizu penziju od 27 procenata prosečne plate, kao i da pomeranje uvećanja radnog staža za četiri meseca za zene ne počne 1. janaura 2011. već dve godine kasnije", rekao je Krkobabić. Drugih izmena u zakonskom tekstu nema jer je ocenjeno da za druge promene nema prostora, rekao je on.

Jeger je rekao da pregovori nisu mogli da budu okončani za vreme boravka misije iako je tokom misije postignut značajan napredak u razgovorima o budžetu za 2011. godinu.

"Kada je u pitanju budžet za 2011. godinu, razgovori su bili fokusirani na mere neophodne za postizanje dogovorenog ciljanog deficita od oko četiri procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP)", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovaj cilj je u skladu sa nedavno usvojenim pravilom za fiskalni balans u okviru izmenjenog Zakona o budžetskom sistemu i dogovoreno je da je neophodna restriktivnija fiskalna politika kako bi se smanjili spoljni pritisci na devizni kurs i ograničila inflatorna očekivanja.

"Kada je u pitanju budžet za 2010. godinu, postignut je dogovor između predstavnika vlasti i misije o rebalansu budžeta konzistentan sa dogovorenim deficitom od 4,75 procenta BDP-a. Postizanje ovog cilja bi, međutim, zahtevalo da rashodi u preostalom delu godine budu izvršeni na transparentan način i u skladu sa dogovorenim alokacijama", naglasio je šef Misije MMF-a.

On je rekao da je inflacija je porasla proteklih meseci, zahvaljujući promenljivim cenama hrane i uticaju depresijacije deviznog kursa na cene. "Po projekcijama, inflacija će privremeno premašiti gornju granicu koridora na kraju 2010. godine, od šest plus minus dva odsto, vraćajući se u ciljani okvir od 4,5 plus minus 1,5 odsto, pred kraj 2011. godine", rekao je Jeger.

"Monetarna politika će i dalje biti fokusirana na inflaciju, koja se pojavila kao osnovna briga za kreatore politike. Misija je takođe razgovarala o drugim pitanjima, uključujući predviđeno postepeno ukidanje programa kreditne podrške, unapređenju okvira za restrukturiranje dugova preduzeća i ubrzanje strukturnih reformi kako bi se postigao brži rast produktivnosti i kreirali dobro plaćeni poslovi", naveo je on.

Jeger je takođe rekao da "postoje ohrabrujući znaci da se nastavlja oporavak srpske ekonomije zasnovan na izvozu. Očekuje se da će privredni rast dostići najmanje 1,5 procenata ove i tri procenta sledeće godine".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>