emg home
RSS

Vlada i MMF: Usvajanje Zakona o penzijama pre revizije aranžmana

25. oktobar 2010. | 08:56 18:00

Izvor: Emg.rs

Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) dogovorili su danas da Vlada usvoji izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uputi ga u Skupštinu pre kraja tekuće revizije kreditnog aranžmana, saopštila je Vlada Srbije.Tokom boravka misije MMF-a u Beogradu biće usaglašen i okvir budžeta za 2011. godinu, zaključeno je na sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministarke ekonomije Diane Dragutinović i Misije MMF-a na čelu sa Albertom Jegerom.

Na sastanku o realizaciji kreditnog stend-baj aranžmana koji Srbija ima sa tom finansijskom institucijom, analizirana su i aktuelna privredna kretanja i procene do kraja godine u funkciji rebalansa budžeta za 2010. godinu, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije i MMF počeli su danas zvanične razgovore u okviru šeste revizije kreditinog stend-baj aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra.

Kako je najavljeno, glavne teme razgovora su rebalans budžeta Srbije za 2010. godinu i fiskalni okvir za 2011. Tokom razgovora sa predstavnicima Misije MMF, koja će u Beogradu boraviti do 2. novembra, biće razmotrena i nova makroekonomska kretanja.

Zvanični razgovori počeli su plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), na kojem srpsku delegaciju čine guverner Dejan Šoškić, potpredsednici Vlade Mlađan Dinkić i Jovan Krkobabić, ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

Srbije je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF-om iskoristila oko 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi.

Vlada Srbije u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čije je usvajanje ranije dogovoreno sa MMF-om.

Kako je emg.rs ranije danas pisao, povlačenje izmena Zakona o PIO iz skupštinske procedure nije bilo dogovoreno s MMF-om.

Srbija je u junu dobila saglasnost da povuče petu ratu kredita od MMF-a tek kad je Vlada usaglašene izmene Zakona o PIO prosledila Parlamentu na usvajanje.

   

Krkobabić i MMF saglasni oko reformi penzionog sistema


Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda postigli su danas punu saglasnost oko ranije već utvrđenog projekta reforme sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.

Na sastanku vicepremijera Krkobabića i šefa Misije MMF-a Alberta Jegera i stalnog predstavnika Fonda u Beogradu Bogdana Lisovolika, zaključeno je da nema nikakvih razlika oko tumačenja ponuđenjih rešenja u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju.

 

MMF ima razumevanje za potrebe Ministarstva za rad

Albert Jeger je danas izjavio da ima razumevanja za potrebe Ministarstva za rad i socijalnu politike u okviru rebalansa budžeta, saopšteno je iz Ministarstva.

"Jeger razume potrebe Ministarstva u okviru rebalansa budžeta kako bi se obezbedila redovnost svih socijalnih davanja i realizacija paketa interventnih mera za socijalno najugroženije kategorije stanovništva, koji je dogovren prilikom ranijih razgovora s Misijom MMF-a", navodi se u saopštenju posle razgovora Jegera s ministrom za rad i socijalnu politiku Rasimom Ljajićem.

Kako se navodi, Jeger i Ljajić su razgovarali i o nacrtu zakona o socijalnoj zastiti.

Ljajić je kazao da je reč o aktu usklađenom sa savremenim evropskim i međunarodnim standardima i dodao kako očekuje da će Vlada naći mogućnosti i obezbediti sredstva za njegovo usvajanje i punu primenu.

 

Orbović: Sutra ili u sredu početak pregovora s Vladom

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da bi sutra ili najkasnije u sredu trebalo da počnu pregovori sindikata s Vladom Srbije o izmenama zakona o penzijama i da početak pregovora zavisi od Vlade.

Orbović je rekao da će platforma Sindikata za pregovore biti zahtevi koje je ranije postavio Vladi i predložio Skupštini Srbije kroz amandmane na zakon. To se, prema njegovim rečima, pre svega odnosi na zaštititu zaposlenih pred penzijom, zaštitu najnižih penzija, beneficiran radni staž za rudare, na ljude koji su na birou za nezaposlene i koji bi uskoro trebalo da odu u penziju, a nemaju gde da se vrate na posao.

"Oni bi morali da budu izuzeti iz zakona. Na koji način, videćemo ali radi se o 6.000 ljudi, što nije mali broj. Postavićemo i pitanje zaštite invalida i štaža za žene", rekao je Orbović.

UGS Nezavisnost: Nismo uticali na Vladu da povuče izmene Zakon o PIO

Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost nisu uticali na Vladu Srbije da povuče Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopštio je UGS Nezavisnost.

Povlačenje predloga je još jedna sramna politička predstava, čiji učesnici nisu imali ni trunke obzira prema tome kakva će biti sudbina penzionog sistema. Naši predstavnici već duže nisu ovim ili bilo kojim sličnom povodom razgovarali s predstavnicima partija na vlasti, opozicije ili bilo kojim činovnikom Vlade ili Skupštine", navodi UGS Nezavisnost.

Vlada je u petak, 22. oktobra, povukla iz skupštinske procedure predlog izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i navela da je otvorena za dijalog i razmatranje svih spornih pitanja u vezi s tim zakonom i najavila da će taj akt u kratkom roku biti vraćen u skupštinsku proceduru.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi