emg home
RSS

EU dala zeleno svetlo za kandidaturu Srbije (VIDEO)

25. oktobar 2010. | 08:46 18:01

Izvor: Emg.rs, Beta, Tanjug

Grad: Brisel

Savet ministara Evropske unije zatražio od Evropske komisije mišljenje o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Kako se navodi u zaključcima zasedanja, svaki dalji korak Srbije ka EU moraće da dobije jednoglasnu saglasnost Saveta ministara o punoj saradnji Srbije s Haškim sudom.

U zaključima se podseća da je uslov pune saradnje Srbije s haškim sudom sadržan u Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju i Prelaznom sporazumu i ističe da je puna saradnja s Hagom u skladu s političkim, Kopenhaškim kriterijumima za članstvo u EU.

Savet ministara EU će pažljivo pratiti izveštaje haškog tužilaštva o napretku Srbije, a EU i njene članice su spremne da Srbiji pomognu u tome.

EU poziva Srbiju da primeni preporuke koje je Tužilaštvo predstavilo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u junu 2010, u vezi s podrškom Srbiji u procesima koji su u toku i pomoći EU u hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

EU se zalaže za napredak dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU i predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Savet ministara EU ponovo potvrđuje da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i podvlači da napredovanje svake zemlje ka članstvu u EU zavisi od pojedinačnih napora u ispunjenju Kopenhaških kriterijuma i uslova iz SSP-a.

Steven Vanakere, šef diplomatije Belgije, predsedavajuće EU, izjavio je da je EU odobravanjem novog koraka Srbije ka EU uputila punu i jasnu poruku o davanju statusa kandidata koji je Beograd tražio pre 10 meseci.

Vanakere je zadovoljan što su ministri inostranih poslova Unije zatražili od EK da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije taj status i istakao da je to veoma važan korak, koji dolazi posle bitnog napretka u regionalnoj saradnji, a posebno spremnosti Beograda da pokrene dijalog s Prištinom.

"Takođe mora biti jasno da još mnogo mora da se učini jer to je tek početak celog procesa. Za srpsku vladu je važno može da ispuni ta obećanja. Mi ćemo nastaviti sa istom logikom kao i sa svim zemljama koje teže članstvu u EU, a to je mnogo posla. Naglašeno je i jasno je bilo da će svaki dalji korak biti utemeljen na logiku uslova pune saradnje s Haškim sudom", rekao je on.

   

Cvetković: Potvrda da se Srbija nalazi na dobrom putu

 


Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je prosleđivanje Evropskoj komisiji srpske kandidature za članstvo u EU potvrda da se Srbija nalazi na dobrom putu i da je do sada mnogo urađeno u procesu evrointegracija.

"Ova vest govori da su naši dosadašnji napori u Evropskoj uniji prepoznati i da je potrebno da u daljem periodu još intenzivnije radimo na tome", rekao je premijer Cvetković.

Cvetković je istakao da će Srbija u narednom periodu raditi na popunjavanju upitnika i ostvarivanju svega onoga što je bitno za sticanje statusa kandidata, uključujući saradnju sa Haškim tribunalom.

Tanja Miščević: Sledeći korak je upitnik

Usvojen je zaključak kojim se daje mogućnost da se krene u obradu aplikacije Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. Zaključak, pored toga, insistira na daljem uslovljavanju pune saradnje s Tribunalom u Hagu, izjavila je za Emg.rs Tanja Miščević, bivša direktorka Kancelarije za priključenje EU.

„Sve države-članice EU insistiraju na završetku saradnje s tribunalom u Hagu i nijedna od njih neće odustati od potrebe da se u potpunosti ostvari saradnja s Tribunalom jer je ta saradnja ne samo uslov za približavanje Srbije Evropskoj uniji, koji je definisan još 1997, već je to i uslov za normalan život regionu kom pripadamo. U ovom momentu je Holandija bila ta koja smatra da treba jače insistirati na tom uslovu, dok su drugi rekli da to može i kasnije, ali nijedna država neće od toga odustati“, rekla je Tanja Miščević.

Prema njenim rečima, sledeći korak je da Evropska komisija napravi nacrt uputnika za Srbiju. „Komisija to može da pošalje za nekoliko nedelja, a potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je da Srbija na upitnik može da odgovori u roku koji nije duži od tri meseca. Paralelno s tim mora se nastaviti saradnja s Haškim tribunalom jer nas već početkom decembra očekuje novi izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca“, rekla je Tanja Miščević.

 

Dačić: Odblokiran put ka prihvatanju kandidature


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas "odblokiran put ka prihvatanju kandidature" Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i istakao da očekuje pozitivno mišljenje Evropske komisije.

"Srbija je spremna da odgovori na sve upitnike", rekao je Dačić i dodao da nakon prihvatanja kandidature sve institucije u Srbiji očekuje veliki posao na ispunjavanju uslova za prijem u EU.

"Očekuje nas veliki posao da ispunimo uslove. Mnogo veći nego prilikom vizne liberalizacije", rekao je Dačić povodom odluke Saveta ministara EU da zatraži od EK mišljenje o spremnosti Srbije da postane kandidat za članstvo u EU.

 

Šutanovac: U EU postoji pozitivna energija

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je danas da u Evropskoj uniji postoji pozitivna energija u vezi sa evropskim integracijama Srbije. "Evropski put Srbije je nezaustavljiv", rekao je Šutanovac novinarima u Beogradu.

Šutanovac je rekao da u Srbiji postoji politička volja za završetak saradnje s Haškim tribuinalom i za hapšenje preostala dva haška optuženika. "Ministarstvo odbrane daje maksimalan doprinos u toj potrazi", rekao je Šutanovac.

     

Kandidatura poboljšava kreditni rejting Srbije


Kada dobije status kandidata za članstvo, Srbija može da računa da će njen kreditni rejting biti znatno poboljšan i na taj način će moći da privuče više stranih investitora, izjavio je danas  ekonomski savetnik srpskog premijera Jurij Bajec.

"Status kandidata za članstvo u EU je automatski signal investitorima da je Srbija postala stabilna i sigurna za ulaganje", naglasio je Bajec.

Bajec je rekao Srbija može da računa na znatna sredstva iz pretpristupnih fondova EU, ali tek kada postane članica Unije.

Do tog vremena Srbija može da zatraži sredstva za jačanje kapaciteta za određene projekte, koje mora da predloži Briselu, objasnio je Bajec i napomenuo da su ta sredstva bespovratna.

Srbija je u proteklih 10 godina dobijala u proseku oko 200 miliona evra godišnje za različite projekte, čije je sprovođenje kontrolisala EU, podsetio je Bajec. 

 

Odluka zavisi od Bramerca

Tomaš Banka, generalni sekretar Delegacije za zapadni Balkan u Evropskom parlamentu, ocenio je za emg.rs da će odluka Evropske komisije o prihvatanju kandidature za članstvo Srbije u EU zavisiti od izveštaja Serža Bramerca, glavnog tužioca Haškog tribunala.


“Ne verujem da će Srbija dobiti status kandidata ako Mladić u međuvremenu ne bude uhapšen ili Bramerc u svom izveštaju jasno kaže da Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom”, rekao je Banka za emg.rs u Briselu, komentarišući odluku Saveta ministara EU da prosledi Evropskoj komisiji.


Pozitivno mišljenje Saveta je, prema njegovim rečima, vid priznanja Srbiji za usaglašavanje teksta rezolucije o Kosovu u UN sa Evropskom unijom, ali i demonstracija kredibiliteta Ketrin Ešton, dokaz da “njene izjave imaju političke posledice”.


Komentarišući izglede Srbije da postane član EU za pet ili šest godina, što su srpski političari najavljivali kao najraniji rok za prijem u Uniju, Banka kaže da se EU trenutno suočava sa krizom i da je više usmerena “da brani ono što je već osvojila”.


“Ako takva situacija ostane za pet godina, neće biti jednostavno nastaviti proširenje. Evropska komisija neće blokirati tehnički proces, ali u vreme krize proširenje nema prioritet”, zaključuje Banka.

 

G17 plus: Priznanje i rukovodstvu i građanima Srbije

Šefica Poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić, članica skupštinskog Odbora za evropske integracije, kaže da je prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji još jedno priznanje Srbiji.

„Ovo je priznanje ne samo rukovodstvu, već i građanima Srbije, na nedvosmislenom opredeljenju za proces evropskih integracija. Očekujemo da Evropska komisija vrlo brzo izradi mišljenje i da Srbija u tom slučaju već sledeće godine dobije status kandidata. Ova odluka je, naravno, doneta uz uslov da saradnja s Hagom bude ostvarena u narednom periodu“, rekla je Suzana Grubješić za Emg.rs.

Na pitanje u kom roku bi Srbija mogla da popuni upitnik koji će uskoro dobiti od EK, Suzana Grubješić kaže da je dobar deo tog posla već završen. „Kancelarija za pridruženje i potpredsednik Vlade Božidar Đelić istakli su da su na većinu pitanja iz upitnika već odgovorili i da će, čim budemo dobili upitnik, to vrlo brzo biti završeno. Upitnici jesu individualni za svaku zemlju, ali ima dosta tipskih pitanja, tako da je na osnovu upitnika drugih zemalja taj posao uglavnom već završen“, rekla je Suzana Grubješić.

 

Dragin: Kandidatura mnogo znači za poljoprivredu

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio danas u Pirotu da kandidatura Srbije za ulazak u Evropsku uniju znači i veći pristup pretpristupnim fondovima, odnosno 50 do 60 miliona evra godišnje za srpsku poljoprivredu.

Dragin je novinarima u Pirotu, gde boravi u okviru kampanje Prirodno iz Srbije, rekao da je Ministarstvo poljoprivrede u protekle dve godine usvojilo 31 zakon iz te oblasti i da je Srbija počela da izvozi neke poljoprivredne proizvode u EU, koje ranije nije mogla.

"U proteklih godinu dana dobili smo dozvolu za izvoz prerađevina od svinjskog mesa, izvoz sveže piletine i ribljeg mesa i mlečnih proizvoda", podsetio je Dragin i ocenio da Srbija izvozi dosta hrane i poljoprivrednih proizvoda

   

Jovanović: Promeniti politiku za brži put ka Evropi


Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da se u Srbiji mora promeniti unutrašnja politika da bi se išlo brže ka Evropskoj uniji, kao i da što pre moraju biti izručeni haški optuženici.

"Srbija ima potencijale da prema članstvu u EU ide mnogo brže nego do sada, ali je za to potrebno mnogo toga promeniti, pre svega u našem unutrašnjem političkom životu. Moramo da učinimo sve da se što pre dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije, jer ne možemo večito da budemo samo potencijalni kandidati", kazao je Jovanović.

On je ocenio da Srbija ne sme da bude u poziciji da narednih decenija bude potencijalni kandidat i da zbog toga mora što pre ispuniti i taj poslednji uslov, odnosno da izruči optužene Haškom tribunalu.

Komentarišući današnju odluku Saveta ministara EU da zatraži od Evropske komisije izradu mišljenja o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU, on je istakao da je to važan trenutak i velika obaveza za građane Srbije.

"Sada moramo hitno da se okrenemo evropskim poslovima u Srbiji. Da nađemo još nekoliko poteza koji će nas ubrzati, kroz donošenje odluke o ulasku u NATO, reafirmisanje partnerstava u regionu, otvaranje naše ekonomije. Sada imamo lansirnu rampu za takvu politiku", ocenio je lider LDP-a.

On je dodao i da današnja odluka u Luksemburgu ne bi bila doneta bez poteza koje je LDP "pozdravio, gurao i snažno podržao" u Srbiji.

"Tu pre svega mislim na odustajanje od pogrešne kosovske politike, na podnošenje rezolucije pred UN zajedno sa Evropskom unijom, na promenu tona spoljne politike koja je godinama bila svađalačka i štetna", naveo je Jovanović.

 

Drašković: Status kandidata zavisi od Srbije

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je izjavio da samo od Srbije zavisi kad će i da li će dobiti status kandidata za ulazak u EU. "Zeleno svetlo za srpski voz prema Briselu biće uključeno čim pogasimo neka svoja crvena svetla", rekao je Drašković.

"Haška prepreka mora biti uklonjena, regionalna saradnja mora biti nesporna, evropsko uređenje države ubrzano, a kompromisi sa antievropskim snagama prekinuti", istakao je Drašković.

 

DSS: Nagrada za ispunjavanje naloga

Demokratska stranka Srbije ocenila da je odluka Saveta ministara EU da od Evropske komisije zatraži mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU mala nagrada i vetar u leđa vlasti u Srbiji, koja sprovodi naloge Brisela i Vašingtona.

Portparol DSS-a Petar Petković je novinarima rekao da je ta odluka mali korak i tehnička nagrada koja ništa ne znači jer je Holandija i dalje pri čvrstom stavu da dok se ne uspostave dobrosusedski odnosi s Kosovom i ne završi saradnja s Haškim tribunalom nema ništa od daljeg procesa intergacije.

“Odluka Saveta ministara EU je čisto birokratska stvar koja ima za cilj da postane svojevrsni materijal od kog će vlast u Srbiji praviti medijsku senzaciju, baš kao što je pravila kad je reč o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju koji do danas nisu ratifikovale sve članice EU", rekao je on

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

25. oktobar 2010. 15:17:29

| Tomica

1

Savet ministara EU je zatražio mišljenje od Evropske komisije o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU (znači Srbija nije ni kandidat za članstvo u EU).Evropska komisija će zatražiti mišljenje od haškog tužilaštva,haško tužilaštvo će zatražiti "mišljenje" od Amerike,Amerika će "zatražiti" mišljenje od holandske VLADE.Holandska Vlada će usloviti izručenjem Mladića i Hadžića haškom sudu i saradnjom Beograda i Prištine.Priština neće razgovor sa Beogradom i sve tako u krug.Umesto da se ovom jadnom narodu Srbije jasno i glasno ne kaže istina-(da EU nema nameru da vrši prijem novih članica),mi gubimo ogromnu energiju i ulažemo napore da dođemo do nečega NEPOSTOJEĆEG.

25. oktobar 2010. 15:16:34

| Ime

0

malo novca za veliki gubitak

26. oktobar 2010. 12:08:36

| + Nikola S MUNJAS BA

0

.. ZELENA SRBIJA !!!!

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>