emg home
RSS

Iz NIP-a 100 miliona dinara za pomoć Kraljevu (VIDEO)

05. novembar 2010. | 15:06 17:58

Izvor: Beta, Emg.rs, Tanjug

Grad: Kraljevo

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović najavila je danas da će iz interventnih sredstava tog ministarstva biti izdvojeno oko 100 miliona dinara za sanaciju oštećenih objekata u zemljotresu koji je pogodio Kraljevo."Prvo će biti obnovljen zdavstveni centar u Kraljevu, pa ostali objekti javne infrastrukture, kao što su škole, vrtići, domovi zdravlja, ambulante i drugo", rekla je Kalanović novinarima tokom posete Zdravstvenom centru.

Ona je najavila da će već sledeće sedmice, po ubrzanoj proceduri javne nabavke, biti izabran projektant za izradu projektne dokumentacije koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine, a da će ti projekti biti realizovani u 2011. godini.

 

Kalanović je istakla da će 100 miliona dinara biti upotrebljeno za izradu projektne dokumentacije i da će insistirati na tome da rokovi za njenu izradu budu što kraći, da bi mogla da se isplaniraju sredstva u budžetu NIP-a za sledeću godinu, za saniranje objekata.

Ona je istakla da ministarstvo za NIP ima u svom budžetu interventna finansijska sredstva, ali i da će sada biti prekinuta realizacija projekata koji nisu neophodni i da će oni biti nastavljeni u sledećoj godini.

Ministarka je rekla da će naknadno biti utvrđeni rokovi i cene za obnavljanje objekata i da će taj posao obaviti stručnjaci.

Kalanović je predočila da je o prioritetima u obnavljanju objekata danas razgovarala sa gradonačelnikom Kraljeva LJubišom Simovićem i predstavnicima Kriznog štaba, koji će odlučiti koji će objekti prvi biti sanirani.

Ona je kazala da je Zdravstveni centar u Kraljevu veoma važan za Kraljevčane i dodala da je i ona za njega lično vezana, jer se "tu dva puta porodila".

Kalanović je sa rukovodstvom Zdravstvenog centra obišla porodilište, interni blok, hirurgiju, polikliniku i ambulantu.

Ministarka za NIP je navela da će Vlada Srbije pružiti pomoć Kraljevu i njenim građanima kako bi se normalizovao život u tom gradu i da trenutno 30 ekipa procenjuje bezbednost objekata.

Gradonačelnik Kraljeva izjavio je ranije danas da bi tokom dana trebalo da stigne desetak kamiona sa oko 452.000 komada crepa iz Leskovca iz Robnih rezervi, ukupne vrednosti oko 14 miliona dinara, koji će iz magacina u prigradskom naselju Adrani biti distribuiran krajnjim korisnicima.

 

Dačić: U zemljotresu oštećeno 4.000 objekata

U zemljotresu u Kraljevu prijavljeno je oštećenje na 4.000 objekata a do sada je utvrđeno da se u 310 kuća i stanova ne može živeti, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.


Dačić je rekao da su stručnjaci do sada pregledali 1.130 oštećenih objekata i dodao da od toga deset odsto čine javne zgrade a ostalo su privatne kuće i stanovi.

"Na terenu su stručnjaci Instituta CIP koji obilaze oštećene objekte", rekao je Dačić novinarima u bazi Protivterorističke jedinice u Lipovici, gde je prisustvovao uručenju sertifikata pripadnicima padobranske obuke.

Dačić je istakao da posle zemljotresa u Kraljevu nije zabeležen porast krivičnih dela, kao što su krađe u napuštenim kućama.

Prema njegovim rečima, na teritoriji opštine Kraljevo se nalazi 17 cisterni za piće koje građani koriste.

"Sledeća faza je obnova objekata oštećenih u zemljotresu", rekao je Dacić i najavio da će zaposleni u MUP-u odvojiti po jednu dnevnicu za pomoć policajcima iz Kraljeva čije su kuće oštećene u zemljotresu.

Zemljotres u Kraljevu oštetio je između 500 i 600 preduzeća, izjavio je danas predsednik Privredne komore u Kraljevu Mladomir Novaković, pozivajući se na anketu regionalne komore.

Dve osobe su poginule a više desetina je povređeno u zemljotresu koji je u sredu ujutro pogodio Kraljevo i okolinu.

 

Institucije i kompanije upučuju pomoć Kraljevu


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uručilo je danas pomoć od oko 50 tona šećera i ulja žiteljima Kraljeva, koje je pre dva dana pogođeno zemljotresom, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će do ponedeljka, 8. novembra, biti obezbeđeno još 20 tona brašna za građane Kraljeva, navodi se u saopštenju.

Preduzeće Srbijagas uplatilo je 10 miliona dinara pomoći ugroženim građanima Kraljeva, saopšteno je danas iz tog javnog preduzeća.

Kragujevačka fabrika Fiat automobili Srbija saopštila je da će obezbediti 50.000 crepova za građane Kraljeva.

Vip će svim svojim pripejd korisnicima iz Kraljeva pokloniti dodatnih 150 dinara kredita koje mogu koristiti ka svim nacionalnim mrežama, dok će računi postpejd korisnika za novembar mesec biti umanjeni za 200 dinara.

Novosadska toplana saopštila je da će Kraljevu uputiti tri miliona dinara. Direktor Novosadske toplane će od svoje novembarske plate izdvojiti 70 odsto, dok će ostali zaposleni izdvojiti deo plate u skladu sa svojim mogućnostima.

Kompanija Hemofarm saopštila je danas da će Zdravstvenom centru Studentica u Kraljevu poslati lekove u vrednosti od 10.000 evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi