emg home
RSS

Sutra sastanak predstavnika sindikata i vlade (VIDEO)

28. oktobar 2010. | 08:46 16:24

Izvor: Emg.rs, Tanjug, Beta

Pregovarački tim pet sindikata prihvatio je danas poziv premijera Srbije Mirka Cvetkovića da sutra razgovara o Predlogu izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopštili su sindikati."Devetočlani pregovarački tim sindikata, kojem će se pridružiti i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, nastojaće da kroz pregovore 'ubedi' predstavnike vlasti da su primedbe sindikata osnovane i da će se, ukoliko one ne budu bile prihvaćene, položaj sadašnjih i budućih penzionera znatno pogoršati", navodi se u saopštenju sindikata.

Poziv iz premijerovog kabineta da pregovarački tim sutra dođe na sastanak u sindikat je stigao nakon današnje konferencije za novinare, na kojoj su sindikati, zbog najave da će u skupštinsku proceduru vratiti nepromenjen predlog tog zakona, saopštili da će pokrenuti sve vidove sindikalne borbe.


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je ranije danas na konferenciji za novinare i da će 10. novembra predstavnici sindikata početi dnevne štrajkove upozorenja, a da će ulični protest biti organizovan u danu kad se taj zakonski predlog nađe u skupštinskoj proceduri.

On je takođe rekao da je danas dobio poziv za razgovore od premijera Mirka Cvetkovića, koji je odbio jer je grupa od pet sindikata već sastavila pregovarački tim i platformu, tako da može pregovarati s Vladom jedino ako ona odredi svog pregovarača.

Orbović je dodao da različite izjave zvaničnika Vlade po pitanju forme po kojoj će izmenjen predlog za izmenu Zakona o PIO biti vraćen u Skupštinu govori o tomr da Vlada ne funkcioniše jedinstveno.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić rekla je da to više nije borba protiv izmena predloga za izmenu Zakona o PIO, već da se radi o buntu sindikata na celu ekonomsku situaciju. “Ne radi se o političkom marketingu, ovo je inicijativa sindikata koji su ovog puta prevareni”, dodala je ona.

   

Krkobabić i Čanak saglasni u sprovođenju penzione reforme


Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić razgovarao je danas sa predsednikom sindikata "Nezavisnost" Branislavom Čankom o predloženoj penzionoj reformi i na sastanku je postignuta saglasnost oko rešenja koja su data u Predlogu izmena i dopuna zakona o PIO, saopšteno je danas iz kabineta potpredsednika Vlade.

"Na sastanku je postignuta i puna saglasnost oko rešenja koja su data u Predlogu izmena i dopuna Zakona o PIO i zajednički konstatovano da su ova rešenja nužna i jedino moguća u ovom trenutku", saopšteno je iz Krkobabićevog kabineta.

Na sastanku je naglašeno "i da je veoma bitno da je i od predstavnika MMF-a ovaj predlog prihvaćen kao jedino moguće rešenje, a od stručne javnosti ocenjen kao najblaža reformska promena, u odnosu na one koje su u ovom trenutku ponuđene u zemljama u okruženju i EU".

Krkobabić je istakao, precizira se u saopštenju "i da ni pod kakvim uslovima ne može prihvatiti niže garancije za prava penzionera Sribje od onih koje sada ostvaruju".

     

Sindikat Kolubare traži pregovore o Zakonu o penzijama


Sindikat rudarskog basena "Kolubara" saopštio je danas da želi hitne pregovore sa nadležnima o izmenama Zakona o penzijskom osiguranju i najavio da će u suprotnom početi sindikalnu borbu koja uključuje i potpunu obustavu rada.

Sindikalna organizacija "Kolubara" insistira na hitnim pregovorima nadležnih sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije i Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) i izražava protest povodom ponašanja Vlade Srbije u vezi sa izmenama Zakona o penzijskom osiguranju.

Kao se podseća, zakon je najpre povučen iz Skupštine, a potom vraćen u skupštinsku proceduru, bez izmena i najavljenih pregovora sa sindikatima, što u sindikatu "Kolubara" ocenjuju kao "neprimereno i neodgovorno ponašanje".

Iz sindikata su istakli da "neće prihvatiti nikakve dogovore i odluke koji u vezi tog zakona budu doneti u saradnji sa Socijalnim savetom".

Insistiraju da se u izmenama zakona ne diraju oni članovi zakona koji se odnose na beneficirani radni staž za zaposlene u Kolubari.

"Ukliko se dogodi da nadležni ne prihvate pregovore sa sindikatom 'Kolubara' povodom Zakona o penzijskom osiguranju, bićemo prinuđeni da primenimo sve raspoložive mere sindikalne borbe u saradnji sa kolegama iz drugih sindikata. Pri tome mislimo i na najradikalnije mere kao što je obustava rada", zaključuje se u saopštenju. 

Izmene Zakona o PIO u Skupštini u decembru

Članovi Vlade Srbije različito objašnjavaju razloge za povlačenje predloga izmena Zakona o PIO iz Skupštinske procedure, iako su saglasni u tome da će one biti usvojene uskoro, tokom boravka Misije MMF-a Srbiji.

Ministarska finansija Diana Dragutinović izjavila da će povučeni predlog izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju biti vraćen u skupštinsku proceduru do sredine decembra, pre završetka šeste revizije aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Predlog je prošle nedelje povučen iz procedure da bi bio usaglašen u razgovoru Vlade i sindikata, objasnila je ministarka.

Premijer Mirko Cvetković, međutim, juče je izjavio da je predlog morao biti povučen bez obzira na zahteve sindikata.

Na trećoj strani, vicepremijer Jovan Krkobabić, zadužen za reformu penzionog sistema, izjavio je prekjuče da će predlog izmena i dopuna Zakona biti vraćen u skupštinsku proceduru najverovatnije danas ili sutra bez ikakvih izmena. "Zakon će biti vraćen u skupštinsku proceduru na način na koji je povučen i bez ikakvih izmena, čak i u interpunkciji", rekao je Krkobabić, ističući da je to i jedinstven stav MMF-a. "Nema razloga da se bilo šta menja jer Srbija ima najbolji zakon od svih zemalja u okruženju i mnogi stručnjaci su nam za to odali priznanje", naveo je Krkobabić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>