emg home

RSS

Cvetković: Potrebno jedinstvo sindikata, poslodavaca i Vlade

14. april 2010. | 12:55 16:58

Izvor: Emg.rs

Obezbeđenje održivog privrednog rasta u 2010. i dugoročan rast zaposlenosti nisu mogući bez jedinstva socijalnih partnera, sindikata, poslodavaca i Vlade, i očekujem od njih preuzimanje konkretnih obaveza i odgovornosti, rekao je danas premijer Mirko Cvetković na skupu Socijalno partnerstvo za izlazak iz krize.

"Od poslodavaca očekujem da predlože konkretne projekte koji će otvoriti radna mesta, a Vlada će obezbediti povoljne uslove finansiranja za njihovu realizaciju i podsticaje za zapošljavanje“, rekao je Cvetković i dodao da su sindikati pokazali veliko razumevanje u periodu krize i kako očekuje da će takav konstruktivni pristup održati i u periodu oporavka.

Vlada je spremna da preuzme određene obaveze koje će podstaći rast privrede i zapošljavanje, a to će obuhvatati nekoliko smernica, pre svega unapređenje strukture privrede i veću izvoznu orijentisanost, a zatim i smanjenje udela tekuće potrošnje u BDP-u, unapređenje fiskalnog ambijenta koji će omogućiti smanjenje fiskalnog opterećenja zarada i nastavak reformi u javnom sektoru i dodatnu socijalnu zaštitu najugroženijih slojeva, rekao je premijer.

On je predložio osnivanje posebnog radnog tela koje bi pratilo sprovođenje mera oporavka i tempo realizacije dogovorenih aktivnosti, uz predlaganje rešenja.

Cvetković je rekao da je od početka krize bilo jasno da tempo oporavka neće biti praćen povećanjem zaposlenosti i da je zato upravo to, uz povećanje životnog standarda građana, prioritet Vlade.

   

SSSS: Neprihvatljiva dalja otpuštanja

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je neprihvatljivim dalja otpuštanja radnika i ocenio da će izlazak Srbije iz krize početi kad počne rast zaposlenosti.

Komentarišući kritike koje su u javnosti upućene na račun sindikata povodom sastanka s klubom Privrednik, Orbović je rekao da je suština tog skupa bila stvaranje uslova za poboljšanje privrednog ambijenta, od čega bi svi imali određene koristi, to jest privrednici veću dobit, radnici redovne plate i nova radna mesta, a Vlada veće prihode u budžetu.

On je rekao da su za sindikat posebno bitni položaj domaćih firmi i način na koji se dobijaju poslovi na tenderima. "Kao građani, od svakog artikla koju kupimo i svake plate koju primimo deo novca ide u budžet, ali kad se dobijaju poslovi vezani za javni sektor, ili tenderi za neka ministarstva, na njima ne dobijaju posao naši radnici i onemogućava se vraćanje tog novca u našu privredu i zapošljavanje radnika", rekao je Orbović.

Današnji skup inicirali su SSSS, Srpski poslovni klub Privrednik, a organizovao ga je SSSS u saradnji s Ministarstvom za rad i socijalnu politiku.

   

Privremeno telo za izlazak iz krize

Savez samostalnih sindikata, Vlada i privrednici dogovorili su danas formiranje privremenog radnog tela koje će raditi na bržem izlasku zemlje iz krize, izjavio Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku, posle skupa Socijalno partnerstvo za izlazak iz krize.

To telo će činiti po četiri predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, a na njegovom čelu biće premijer Mirko Cvetković, precizirao je Ljajić. Vladu će, pored Cvetkovića, predstavljati Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije, Diana Dragutinović, ministarka finansija, i Rasim Ljajić.

Poslodavce će predstavljati Zoran Drakulić, predsednik Ist pointa, Nebojša Atanacković, predsednik Skupštine Unije poslodavaca Srbije, Dragan Nikolić, direktor pirotskog Tigra, i Branislav Grujić, predsednik kompanije PSP Farman.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Dragan Zarubica, potpredsednik tog sindikata, predsednik Konferencije slobodnih sindikata Srbije Ivica Cvetanović i jedan predstavnik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost predstavljaće zaposlene.

Rasim Ljajić je dodao da će se to radno telo sastajati povremeno, zavisno od ukupne ekonomske i društvene klime, a dogovoreno je da se razgovori vode po sektorima pošto, kako je rekao, nisu sve grane jednako pogođene krizom.

“Ovo je početak jednog procesa i nastojaćemo da u unutrašnjosti razgovaramo o svim problemima naše privrede, kao i merama za prevazilaženje aktuelne krize”, rekao je Ljajić.

Takođe, postignuta je i saglasnost da se sastanci održavaju u gradovima i opštinama u unutrašnjosti.

Privremeno telo, kao i današnji sastanak, prema Ljajićevim reima, nije zamišljeno kao zamena za Socio-ekonomski savet, koji će nastaviti da radi u skladu sa svojim ovlašćenjima, već izraz želje da se i neki koji su van Saveta uključe u socijalni dijalog.

Zoran Drakulić je rekao da su privrednici tražili od Vlade da stvori privredni ambijent će biti sličan ambijentu u zemljama u okruženju, posebno u pogledu uslova za finansiranje i ulaganje. Drakulić je rekao da firme treba da brinu da plaćaju obaveze državi i zarade radnicima, ali da ne treba na njih da padnu i socijalni troškovi jer socijalne probleme treba da rešava država.

On je rekao da su se privrednici ponudili da se više uključe u program koji je Vlada pokrenula za podsticaj privrede u nedovoljno razvijenim područjima tako što će u dogovoru s Vladom raditi na donošenju projekata i time omogućiti zapošljavanje u regionima s najvećim socijalnim problemima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekonomska kriza, Otpuštanja, Socijalni dijalog, Zapošlajavanje

Ličnosti: Mirko Cvetković, Mlađan Dinkić, Ljubisav Orbović, Rasim Ljajić, Zoran Drakulić, Ivica Cvetanović, Diana Dragutinović, Branislav Grujić, Nebojša Atanacković, Dragan Zarubica, Dragan Nikolić

Institucije: Srpski poslovni klub Privrednik, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Srbije, Savez samostalnih sindikata Srbije, Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

15. april 2010. 09:44:04

| Tomislav Kresović

0

Korporacijsko-tajkunski kapital nekadašnjih komunista,a danas državnih kapitalista treba da bude zaštićen podrškom sindikata i državne oligargije.U Srbiji se formira neoliberalna "klasa" tajkuna koji su svoje kapitale formirale na državnoj intervenciji i monopolima, a sada preko države traže zaštitu svog kapitala u uslovima krize i načina da što bolje prodju na štetu gradjana Srbije.Klasičan neokonzervtivno-desničarski model sličan latinoameričkim modelima pod uticajem Milotna Fridmana i čikaške škole.To je put za velika siromaštva i velika bogatstva.Na tim razvalinama nema socijalnog ili poliitčkog dijaloga.Vlast može štititi gospodare krupnog kapitala dok ne počne "talasanje" u socijalnim slojevima.Kada dodje do "cunamima" nastaje bežanija kapitala ili uvodjenje državnih mera u eknomosku sferu.Tomislav Kresović publicista

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi