emg home
RSS

Arhiva vesti

Yura pozvala na posao 118 radnika Zastave elektro iz Rače

20. april 2010. | 12:19

Izvor: Beta

Grad: Rača

Kompanija Yura, koja je kupila firmu Zastava elektro iz Rače, pozvala danas na posao 118 od 284 radnika, rekli su danas predstavnici sindikata te fabrike.

Objavljen je spisak od 118 radnika koji su odabrani za rad kod novog poslodavca, rekao je Slobodan Gajić, predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zastava elektro, koja je promenila ime u Yura korporacija Srbija.

Prema rečima Gajića, od pozvanih radnika 90 odsto su radnika su žene, a prosek radnog staža je 23 godine. Ti radnici bi do kraja dana trebalo da se izjasne da li prihvataju posao ili će dobrovoljno napustiti fabriku uz socijalni program, rekao je on.

Prema rečima Gajića, jedna grupa radnika iz Rače trebalo bi da naredne sedmice ode u Slovačku, gde se nalazi jedna od pet Yurinih fabrika u Evropi. 

Pošto je južnokorejska kompanija Yura kupila fabriku za proizvodnju električnih instalacija za automobile Zastava elektro, svih 284 radnika izrazilo je želju da dobrovoljno napusti fabriku uz socijalni program. 

Posle današnjeg objavljivanja spiska, prema rečima Gajića, jedan broj radnika razmišlja da prihvati ponudu i ostane u fabrici. Prema dogovoru s Ministarstvom ekonomije, radnici koji se odluče za Yuru, moći će da se predomisle u roku od šest meseci od zasnivanja radnog odnosa i opredele za socijalni program. Gajić je dodao da bi danas iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja trebalo da bude dostavljen tekst sporazuma o socijalnom programu koji će biti potpisan s predstavnicima sindikata fabrike. Radnici koji se odluče za socijalni program imaju pravo na 300 evra po godini radnog staža.

Kompanija Yura kupila je 12. aprila fabriku iz Rače za oko tri miliona evra, uz obavezu da investira oko osam miliona evra i zaposli oko 1.000 radnika. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
 • Krkobabić: Usklađivanje penzija s platama od 2011.

  1. sep 2010.

  "Večernje novosti"

 • Ministri na raport svaka tri meseca

  1. sep 2010.

  Blic

 • Počela nova školska godina

  1. sep 2010.

  Beta

Povezani naslovi