emg home
RSS

PRESSEK

Oročena ostavka Svetlane Vukajlović

01. septembar 2010. | 10:07

Gotovo izvesno da će se direktorka RZZO 7. septembra, pošto obavesti članove UO, povući sa te pozicije.

Priče da podnosi ostavku na mesto direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Svetlana Vukajlović juče za „Politiku” nije htela da komentariše, ali ih nije ni negirala. Ponovo je, kao i pre tačno sedam dana, najavila da će stanje produženog mandata koji traje više od tri i po meseca, razrešiti sama, na sednici Upravnog odbora, u utorak, 7. septembra.

– Odgovaram Upravnom odboru i ne želim da sa njima razgovaram preko novina, kao što to i do sada nisam činila. Sednice Upravnog odbora nisu tajne, pa će i javnost odmah biti upoznata sa mojom odlukom povodom ovakvog stanja – rekla je kratko Svetlana Vukajlović.

Međutim, sve je izvesnije da odluka koju namerava da donese direktorka RZZO neće biti ništa drugo nego – ostavka! U ranijim izjavama Vukajlovićeva je upozoravala da ovo stanje predugo traje i da je loše po rad RZZO. Saznajemo i da su u ovom času istekli mandati direktorima 28 filijala. Ceo zavod je u v. d. stanju i to nije zdrava sredina za rad.

Pre 7. septembra, svojevrsnog „dana odluke”, Kadrovska komisija koju vodi Oliver Dulić, ima vremena da poslednjim trzajem sutra, pošto najčešće zaseda sredom, predloži dugo čekanu odluku o imenovanju novog direktora, koju bi vlada mogla da potvrdi na prvoj sednici i tako okonča višemesečno odugovlačenje te odluke . Jer, ako Svetlana Vukajlović podnese ostavku, a po svoj prilici će to uraditi, od 8. septembra do raspisivanja konkursa za novog direktora, opet sledi čekanje i novo gubljenje vremena, dok je situacija u zdravstvu, ali i u kasi RZZO sve teža, jer preduzeća zbog krize ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstveno osiguranje.

Predlog Upravnog odbora za ponovni izbor Svetlane Vukajlović uopšte nije ni stigao do vlade. To je za „Politiku” juče potvrdio i Milivoje Mihailović, šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, uz objašnjenje da mu nisu poznati razlozi za to.

Međutim, odranije se zna da predlog Upravnog odbora nije prošao Kadrovsku komisiju, tačnije predlog je skinut sa dnevnog reda jer je Kadrovska komisija tražila dodatno mišljenje Ministarstva zdravlja. To je bilo objašnjenje za navodnu grešku u proceduri, ali iako je to mišljenje (pozitivno) naknadno stiglo i mada nije bilo zamerki na rad Svetlane Vukajlović, ipak se ništa nije promenilo. Pat pozicija traje mesecima, a zapravo se sve vreme traži kandidat koji odgovara koalicionom dogovoru po kojem mesto direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje pripada Demokratskoj stranci.

Ovde su politika i koalicioni sporazum očigledno jači od Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji jasno određuje proceduru po kojoj se bira direktor RZZO. Direktor se bira na konkursu na predlog Upravnog odbora, uz prethodnu saglasnost vlade. Za odbijanje saglasnosti u vladi morali bi da budu navedeni konkretni razlozi, na primer – gubici, negativno poslovanje,

Svetlana Vukajlović je još u martu prošle godine u intervjuu „Politici” najavljivala da ima plan šta će raditi posle isteka mandata. Ipak će ostati u oblasti zdravstva, jer znanje stečeno u proteklih šest godina, kako i sama kaže, bilo bi šteta ne upotrebiti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

20. septembar 2010. 15:14:58

| Dragoš

0

Neka ide dosta je radila. Mnogo grešaka je napravila,a bavila se ličnim marketingom. Dosta je G17 vodio taj posao vreme je za druge stranke, a recimo DS.

20. septembar 2010. 15:14:58

| Gliša

0

Sramota je davati bilo kojoj stranci organizaciju koja treba da radi za sve nas.
DS ne bi smela da gura tog Bajeca mnogo ljudi o njemu loše pričaju.

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>