emg home
RSS

Tadić: O rekonstrukciji Vlade posle Nove godine (VIDEO)

16. novembar 2010. | 08:21 18:37

Izvor: Emg.rs, "Politika", Blic, "Večernje novosti", Beta

Predsednik Srbije i demokratske stranke Boris Tadić izjavio da će o rekonstrukciji Vlade Srbije biti razgovarano posle Nove godine i da bi rekonstrukcija izgubila svrhu ako bi se o njoj pričalo sada.

Tadić je tokom obilaska beogradske fabrike za proizvodnju konzervi Ball Packaging rekao da nikad nije najavio rekonstrukciju, već da je govorio da bi do nje trebalo da dođe, a da koalicioni partnerni moraju u miru da sagledaju sitauciju i da se racionalno ponašaju po tom pitanju.

Tadić je precizirao da će, kad bude hteo da najavi rekonstrukciju Vlade, u javnost izaći kao predsednik najjače sranke vladajuće koalicije.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je danas da je sazrelo vreme da u vladajućoj koaliciji budu pokrenuti razgovori o rekonstrukciji Vlade. Dulić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je DS, čiji je funkcioner, i ranije inicirala to pitanje, a da su u ovom trenutku i drugi koalicioni partneri spremni za to.

"Ako razgovori šefova partija koalicije dovedu do zaključka da neki ministri nisu ispunili svoje zadatke, logično je da na njihova mesta budu dovedeni neki drugi ljudi", rekao je Dulić i istakao da je sledeća godina predizborna, kada se sabiraju rezultati i pravi analiza rada.

On je rekao da ne želi da licitira imenima ministara koji bi bili zamenjeni, ali je ocenio da niko nema ništa protiv da, ako nisu postignuti određeni rezultati, bude zamenjen.

Dulić je rekao da je koaliciona vlada komplikovana i sastavljena od velikog broja partija i da je teško pokrenuti ozbiljnu raspravu koja bi dovela do rekonstrukcije. "Srbiji je potrebna manja, štedljivija i efikasnija vlada i nadam se da će o tome biti povedeni razgovori, a kako će oni biti završeni zavisi od ukupne situacije", kazao je ministar i pojasnio da je Vlada sastavljena 2008. dogovorom koalicionih resora, a da su se sada promenile i društvene okolnosti.

Potpredsednik DS-a i ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je danas u Nišu da je ideja o rekonstrukciji Vlade dobra i kvalitetna. "Ideja o rekonstrukciji je dobra i kvalitetna ideja, svakako da bi svi želeli da Vlada bude operativnija. Bitno je reći da moramo da cenimo kakav je rad Vlade bio, a ne samu činjenica da treba da se smanji broj ili da se neki ministri promene", rekao je Šutanovac u Nišu gde je prisustvovao proslavi Dana Kopnene vojske.

Šutanovac je rekao da nije učestvovao u razgovorima o rekonstrukciji Vlade, ali da očekuje da će se o tome razgovarati vrlo brzo posle Nove godine.

Portparolka DS-a Jelena Trivan je zadovoljna što koalicioni partneri pokazaju načelnu spremnost za rekonstrukciju Vlade i navela da očekuje da će se to pretvoriti i u formalne razgovore. "Ako možemo da očuvamo stabilnost Vlade, a dobijemo racionalniju i efikasniju Vladu, krenućemo u taj korak", kazala je Jelena Trivan novinarima u Skupštini Srbije i navela da razgovori o rekonstrukciji Vlade nisu počeli.

Jelena Trivan je navela da bilo ko može da inicira razgovore, da postoji načelna spremnost u DS-u na razgovor o rekonstrukciji i da s obzirom na to da se ministri i koalicioni partneri viđaju svakodnevno ili makar jednom nedeljno u Vladi očekuje da će to pitanje i pokrenuti.

Prema njenim rečima, u javnosti se već dugo pojavljuje tema rekonstrukcije i DS je još pre godinu dana podržao tu ideju. "Predsednik Boris Tadić je govorio tome da Vlada mora na isti način da funkcioniše kako očekuje od građana i u tom smislu da pokaže štedljivost i racionalnost, a s druge strane odgovornost i smenjivost", kazala je Jelena Trivan.

Ona je dodala da DS principijelno podržava ideju rekonstrukcije, koja do sad nije sprovedena zbog toga što je, kako je navela, komplikovana procedura, što je Vlada koaliciona i što je za takav potez potreban konsenzus.

 

G17 plus za manju i efikasniju Vladu

Ministar ekonomije i lider G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da treba radikalno smanjiti Vladu. Dinkić je prilikom obilaska beogradske fabrike za proizvodnju konzervi Ball Packaging kazao da treba uraditi radikalnu rekonstrukciju Vlade ili je ne treba raditi uopšte.

Na pitanje novinara da li je priča o rekonstrukciji ozbiljna ili je deo prediziborne kampanje, Dinkić je odgovorio da je ozbiljna i da oni koji nisu radili ozbiljno ne treba da ostanu u Vladi.

Ministarka za nacionalni investicioni plan i potpredsednica G17 plus Verica Kalanović izjavila je danas u Čačku da se zalaže za manju, efikasniju i funkcionalniju Vladu, ali da nije u toku i da ne zna da li su počeli razgovori o rekonstrukciji Vlade, ali da podržava takvu ideju.

Ona je rekla da se zalaže za Vladu s boljom organizacijom rada ministarstava koja će pokazati veći odziv na rešavanju problema u Srbiji.

Prema njenim rečima, i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić se takođe zalaže za vladu koja je manja i funkcionalnija.

 

PUPS: Krkobabić treba da ostane u Vladi

Šef Poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković rekao je danas da Vlada ima prostora za smanjenje broja ministarstava, ali da je pitanje da li treba rekonstruisati Vladu pred izbore. "Smatram da Vlada treba da pripremi predlog zakona o Vladi i ako ne bude rekonstrukcije Vlade u ovom mandatu. Da takav predlog bude spreman za ozbiljniju raspravu u vezi s konstituisanjem naredne vlade od 2012.", kazao je Čolaković novinarima u Skupštini.

Prema njegovim rečima, treba da postoji 15 do 18 ministarstava, a predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić treba da ostane na mestu potpredsednika Vlade zaduženog za socijalna pitanja. "Taj resor Krkobabić uspešno vodi i mislimo da bez obzira na sve druge okolnosti da treba da postoji i dalje jer u državi ima mnogo siromašnih, nezaposlenih, penzionera. On treba da ostane potpredsednik Vlade zadužen za ta pitanja", kazao je Čolaković.

Prema njegovim rečima, stav PUPS-a je jasan i ta stranka je ušla u vladajuću koaliciju i dobila mesto potpredsednika vlade čiji je resor vezan za princip socijalne pravde i socijalne države.

 

SPS: Zvaničnih dogovora nije bilo

Šef Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić rekao je danas da je SPS spreman za razgovor o rekonstrukciji ako bi to unapredilo njen rad i efikasnost. "Ne možemo da prihvatimo novinske napise kao predlog za rekonstrukciju Vlade. Zvaničnih dogovora nije bilo. Mi smo još pre dve nedelje rekli i istakli da smo spremni da na tu temu vrlo otvoreno razgovaramo i da pokušamo da svi unapredimo rad Vlade", kazao je Ružić novinarima u Skupštini.

"Ako je unapređenje rada i efikasnosti Vlade i neka svojevrsna rekonstrukcija, naravno da smo spremni da pričamo na tu temu", kazao je Ružić.

"Nikad ne treba reći da nije vreme za te razgovore, ali oni moraju da se vode na ozbiljan, argumentovan, sistematičan način i nikako ne preko medija, nego u vladajućoj koaliciji", zaključio je Ružić.

Vlada ima 27 članova, a čine je predsednik, četiri potpredsednika i 22 ministra.

Blic danas piše da je Boris Tadić posle sednice Glavnog odbora DS-a održane u subotu poručio vrhu stranke da je potrebno smanjiti broj ministara i da će razgovori o rekonstrukciji Vlade početi polovinom decembra, po okončanju izbora u SPS-u. List piše i da G17 plus predlaže smanjenje broja ministarstava sa 24 na 15.

Večernje novosti navode da će lideri vladajuće koalicije pregovore o rekonstrukciji Vlade početi odmah posle Nove godine, a da bi izmenjeni kabinet trebalo da počne da radi do kraja januara. Cilj državnog vrha je da u poslednjoj godini mandata bude povećana efikasnost izvršne vlasti i da bude ispunjeno što više predizbornih obećanja.

Ministar bez portfelja Sulejaman Ugljanin izjavio je nedavno da će vanredni parlamentarni izbori biti održani naredne godine.

 

LDP: Rekonstrukcija Vlade za novu politiku

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas da je rekonstrukcija Vlade potrebna, ali kao definisanje nove politike, a ne puko smanjenje resora. "Ne možemo strpati pet ministarstava u jedno i reći da sad imamo 15, a ne 30 resora. Nas interesuje definisanje konkretnog plana i da neko preuzme odgovornost za poslove koje radi Vlada", kazao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

Jovanović je kazao da mu je neozbiljna svaka rekonstrukcija Vlade koju će da nastavi da vodi premijer Mirko Cvetković. "Nalazimo se u dubokim problemima, a kao da nemamo predsednika Vlade. Ne može jedan čovek da bude i predsednik Vlade i predsednik stranke i tužilac i džaba govorimo o rekonstrukciji ako se ne menja sistem", kazao je Jovanović.

 

SRS: Rekonstrukcija neće rešiti probleme

Zamenik šefa Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović ocenio je da rekonstrukcija Vlade neće rešiti nijedan problem u državi i da je najbolje rešenje za Srbiju da Vlada padne.

Prema njegovim rečima, kad god nastane neki problem, lideri vladajuće koalicije kažu da će pristupiti rekonstrukciji Vlade. Martinović je kazao da je o manjem broju ministarstava trebalo razmišljati 2008, kad je Vlada formirana, i ocenio da je besmisleno razmišljati o efikasnosti Vlade u godini koja će očigledno biti
izborna.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

21. februar - 27. februar 2011.

>>

Povezani naslovi