emg home
RSS

Zahtevi za preispitivanje odluke o Brankici Stanković

23. april 2010. | 08:54 16:06

Izvor: Emg.rs, B92

Ministarstvo pravde će od Visokog saveta sudstva tražiti preispitivanje odluke Prvog osnovnog suda u Beogradu o odbacivanju optužnice protiv šest navijača zbog pretnji novinarki Brankici Stanković, izjavio državni sekretar u Ministarstvu Slobodan Homen. Ministarka za sport podržala preispitivanje odluke suda. Ministarka pravde: Tražićemo preispitivanje odluke suda.

"Prvi osnovni sud nije adekvatno procenio ozbiljnost situacije i zato će Ministrastvo pravde podneti inicijativu nadležnom organu, a to je Visoki savet sudstva, da preispita postupanje suda", kazao je Homen za B92 i dodao da Savet može da izrekne disciplinske mere protiv sudija, a u krajnoj instanci pokrene i postupak razrešenja.

Ministarka pravde Snežana Malović je najavila da će Ministarstvo pravde učiniti sve da odluka suda bude preispitana. "Oni koji su izabrani u procesu reforme pravosuđa nisu amnestirani za prethodni rad, niti za budući. U okviru ovlašćenja Ministarstva pravde, učinićemo sve da se ovaj slučaj preispita i utvrdi da li je postojalo kršenje zakona od strane sudije", rekla je ministarka danas u Nišu.

 

Ministarka za sport: Poziv na nasilje je krivično delo

Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković podržala je inicijativu Ministarstva pravde za preispitivanje odluke suda o odbacivanju optužnice protiv navijača za ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković.

"Borba protiv nasilja u sportu i pozivanja na nasilje nije moguća samo donošenjem zakona i privođenjem izgrednika, nego i izricanjem odgovorajućih kazni. Poziv na nasilje ni u jednoj razvijenoj zemlji ne tretira se kao uvreda, već kao krivično delo. Izgrednici moraju biti kažnjeni, a građani ove zemlje zaštićeni", navodi se u pisanoj izjavi ministarke.

   

OEBS podržava odlučnost vlasti da se nastavi proces


Šef misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos izjavio je danas da ta misija pozdravlja odlučnost srpskih vlasti da nađu osnova za nastavak sudskog procesa u slučaju novinarke B92 Brankice Stanković i da se zalaže za detaljnu istragu tog slučaja.

"Misija u potpunosti poštuje odluke srpskog pravosuđa i podržava njegovu nezavisnost. Istovremeno, misija smatra neophodnim da naglasi da hrabro istraživačko novinarstvo kakvim se bavi Brankica Stanković predstavlja nezamenljiv deo svakog razvijenog demokratskog društva", navodi se u saopštenju.

Kipreos je dodao da takva vrsta beskompromisnog izveštavanja uspostavlja standarde novinarstva koji doprinose razvoju zdravog i naprednog društva, ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama. 

   

SEEMO osudio odluku suda o slučaju novinarke B 92


Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) osudila je danas odluku suda o odbacivanju optužnice protiv šestorice za pretnje novinarki Brankici Stanković.

"Odluka suda je negativan primer srpskog sudskog sistema i može samo da bude motivacija onima koji žele da nastave da napadaju novinare u Srbiji, pošto je jasno da novinari nisu dovoljno zaštićeni", izjavio je generalni sekretar SEEMO-a Oliver Vujović.

Prema njegovim rečima, verbalne pretnje su opasne, "posebno ako dolaze od organizovanih grupa kao što su ekstremistički fudbalski navijači".

SEEMO je izrazio zabrinutost što je sud "preduzeo meru koja stavlja u opasnost nezavisno i istraživačko novinarstvo, kao i slobodu štampe u Srbiji". 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. decembar - 02. januar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Sindikat pravosuđa traži smenjivanje ministarke pravde

    15. novembar 2010. 15:11 |

  • Malović: Nova rešenja ne isključuju ustavnu žalbu

    27. decembar 2010. 15:12 |

  • Ministarka: Pokrenućemo istragu o trgovini organima

    24. decembar 2010. 09:12 |