emg home
RSS

Novi vlasnik Kosovsko-metohijske banke do kraja nedelje

10. maj 2010. | 11:49

Izvor: Emg.rs

Kosovsko-metohijska banka a.d. iz Zvečana uskoro će dobiti nove vlasnike i u narednih nekoliko dana Komisija za hartije od vrednosti zvanično će saopštiti imena kupaca nove, 850 miliona dinara vredne, emisije akcija te banke. U KM banci su za Emg.rs nezvanično potvrdili da je za kupovinu njihovih akcija, između ostalih, zainteresovana kompanija Dunav osiguranje iz Beograda. Tu informaciju potvrdili su zvanično i u Dunav osiguranju, uz objašnjenje da je procedura u toku i da se čeka saglasnost Narodne banke Srbije.

U Komisiji za hartije od vrednosti potvrđeno je za Emg.rs da je 30. aprila istekao rok za upis nove emisije akcija KM banke, ukupne vrednosti 850 miliona dinara, oko 8,5 miliona evra. Rok za upis nove emisije akcija trajao je mesec dana, od 1. do 30. aprila.

Agent nove emisije akcija KM banke bila je Jubmes banka iz Beograda, a nezvanično se saznaje da je emisija uspela jer je ispunjen uslov da se upiše više od 50 odsto ponuđenih akcija. Očekuje se da će zvaničnu informaciju o tome Komisija za HoV objaviti do kraja nedelje.

Emisijom novih akcija KM banka će rešiti problem kapitala. Prema poslednjim podacima sa sajta NBS-a, krajem marta ove godine kapital KM banke bio je samo 2,2 miliona evra, 7,8 miliona evra ispod propisanog zakonskog cenzusa. Prodajom novih akcija banka će dostići cenzus i ispuniti zakonske pretpostavke za nastavak rada.

U KM banci je za Emg.rs nezvanično potvrđeno da je za kupovinu novih akcija zainteresovana kompanija Dunav osiguranje, ali da čekaju izveštaj sa berze i saopštenje Komisije, koje bi trebalo da bude objavljeno do petka.

U skladu s važećim pravilima, ako neko kupovinom akcija nove emisije stekne više od 25 odsto kapitala KM banke, obavezan je da dostavi ponudu za preuzimanje, odnosno za kupovinu svih preostalih akcija te banke.

Trenutno je u KM banci pojedinačno najveći akcionar PKB Orvin iz Orahovaca, 2,51 odsto, Kliničko-bolnički centar Priština ima 2,09 odsto, DP Trepča iz Gnjilana 1,92, Galenika broker iz Zemuna 1,78 i Semenarstvo iz Kline 1,76 procenata.

U poslednjih mesec dana cena akcija KM banke na Beogradskoj berzi, doduše uz skroman obim prometa, porasla je sa 650 na 1.000 dinara. To je za samo 256 dinara manje od najviše berzanske cene akcija ove banke, ostvarene 3. jula 2008.

 

Dunav grupa ne kupuje KM banku

Dunav grupa je saopštila danas da nikad nije planirala da kupi KM banku. „Dunav grupa je kompanija koja se bavi ekspolatacijom šljunka i peska sa rečnog korita reka, rečnim transportom i gradnjom i rekonstrukcijom hidrograđevinskih i vodoprivrednih objekata i u sastavu naše kompanije posluju i preduzeća Napredak, Hidrograđevinar, Vojvodinaput i Dunav agregati, ali kompanija nikada nije planirala takvu vrstu investicije, niti planira da kupi Kosovsko-metohijsku banku“, saopštila je Dunav grupa.

Emg.rs je u petak, 7. maja, nenamernom greškom objavio da KM banku namerava da kupi Dunav grupa, umesto Dunav osiguranje. Izvinjavamo se Dunav grupi.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Preuzimanja i spajanja, Banke

Lokacija: Kosovo

Institucije: Beogradska berza, Narodne banke Srbije, Kliničko-bolnički centar Priština

Kompanije: Dunav osiguranje, Jubmes banka, Kosovsko-metohijska banka, PKB Orvin, DP Trepča, Galenika broker, Semenarstvo, Dunav grupa


Unesite tekst komentara:

11. maj 2010. 11:54:22

| Zlatko

3

Treba videti ko su još akcionari Banke, na primer dotični Žarko Pavlović,...

11. maj 2010. 11:54:22

| Petar

0

Slažemo se da treba videti ko su akcionari Banke, a sa sigurnošću tvrdimo da akcionar Banke sigurno nije dotični Žarko Pavlović, što se može izvršiti uvidom u Jedinstvenu evidenciju akcionara Banke iz Centralnog registra depo i kliring hartija od vrednosti na dan 25.03.2010. godine, uostalom neka gospodin Zlatko navede firme čiji je vlasnik Žarko Pavlović, pa zatpo smatramo da improvizacije i manipulacije treba da prepuste mesto činjenicama...

14. maj 2010. 10:12:09

| Zlatko

1

Pošto očigledno iza komentara pod nazivom "Petar" stoji više lica, citiram :"a sigurnošću tvrdimo da akcionar..." molim da mi onda date osobe kažu ko je pravi vlasnik prvih nekoliko akcionara Banke, šta će se desiti sa ostalim akcionarima za koje se ne zna ko su šta su, da li su preregistrovani ili nisu, a da ne pričam da je cela transakcija obavijena velom tajne jer ovo bi trebao da bude državni projekat, zar ne ?

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi