emg home
RSS

Dežer: Reforme bitnije od datuma ulaska u EU (VIDEO)

11. maj 2010. | 15:05 16:50

Izvor: Emg.rs

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da ne bi trebalo razmišljati samo o datumima približavanja i ulaska u EU, već raditi na tome da taj proces bude kvalitetan, da se sprovedu reforme i poboljša kvalitet života građana.

Dežer je na konferenciji o izazovima kandidature Srbije za članstvo u EU, koju organizuje Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju, rekao da su najveći izazovi za Srbiju politički, odnosno mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije i pitanje ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju.

Dežer je dodao da Srbija mora sebe uverljivo da predstavi i da se u EU posebno vrednuje napredak u oblastima vladavine prava i reforme pravosuđa i regionalne saradnje.

"Što budu bolji rezultati reformi u Srbiji, lakša će biti odluka o ratifikaciji SSP-a i kandidaturi Srbije", rekao je Dežer, s čim se saglasila Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije.

"Srbija bi trebalo da primenjuje sve zakone koji su usvojeni i da donese nove, koji su predviđeni za ovu godinu. Potrebno je da se vide reformski napor i dinamika koja će građanima doneti bolji život", rekla je Milica Delević.

Glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj Piter Sanfi rekao je da u Srbiji već postoji nekoliko pozitivnih tačaka, koje je kvalifikuju za članstvo u EU, a to su politička stabilnost i koalicija na vlasti na koju bi Britanci u ovom trenutku trebalo da se ugledaju, makroekonomska stabilnost koja postoji najviše zahvaljujući odlazećem guverneru Radovanu Jelašiću, reforme koje su počele kasno, ali se njima hvata priključak jer se uči i na greškama drugih i dobri administrativni kapaciteti.

Sonja Liht, predsednica beogradskog Fonda za političku izuzetnost, rekla je da bez obzira na optimistične izjave gostiju iz inostranstva koji su prisustvovali konferenciji, Srbija nije spremna da uči od drugih zemalja jer da jeste drugačije bi prošla kroz proces tranzicije.

Problem koji se pojavio u Makedoniji usled dugog perioda od dobijanja statusa kandidata do ulaska u pregovore o pridruženju jeste smanjenje saglasnosti i spremnosti da se prevaziđu prepreke koje vode do EU, kaže Sonja Liht. Ona je upozorila da ista takva opasnost postoji i u Srbiji, pa bi to saglasje trebalo osnaživati na državnom nivou kroz konferencije poput ove koju je održala FEFA.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Reforme, SSP, Evro-integracije

Ličnosti: Piter Sanfi, Vensan Dežer, Milica Delević, Sonja Liht

Institucije: EU, Fakultet za ekonomiju, Kancelarija za evropske integracije, Fond za političku izuzetnost

Kompanije: Evropska banka za obnovu i razvoj


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
  • Bogdanović: Ulazak Srba u kosovske institucije nije nerealan

    19. sep 2010.

    Beta, Danas