emg home
RSS

Đilas: Izdato 250 dozvola za gradnju i 600 potvrda konverziji (VIDEO)

13. maj 2010. | 12:24 13:53

Izvor: Emg.rs

U poslednjih osam meseci u Beogradu je odobreno 250 dozvola za gradnju objekata većih od 800 kvadrata, dok je Katastar izdao 600 potvrda o konverziji zemljišta bez nadoknade, rekao je Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda.

On je na današnjem radnom doručku Privredne komore SAD u Srbiji ipak naglasio da investitori nemaju novca te je svaki 10. od onih koji su dobili dozvolu za gradnju načinio sledeći korak, odnosno potpisao ugovor s Direkcijom za gradsko građevinsko zemljište, koja izdaje prijavu radova.

"Postoje problemi u primeni Zakona o prostornom planiranju i gradnji, ali oni nisu osnovni problem za građevinu. Investitori nemaju novca da završe projekte i počnu nove. Narod nema novca i sve manje je građana koji su spremni da kupe stan u sivoj gradnji zbog loših iskustava da se ista nekretnina prodaje više puta", rekao je Đilas.

     

On je dodao i da su problemi stambeni krediti jer je realna plata niža, pa građani teže otplaćuju rate.

Đilas je istakao da bez investicija nema izlaska iz krize i podsetio da se u Beogradu napravi 48 odsto bruto domaćeg proizvoda i da se 42 odsto svih plata u zemlji isplati upravo u glavnom gradu.

"Kada neko kaže da se u Beogradu ništa ne proizvodi, treba da zna da u njemu radi 21 odsto ljudi zaposlenih u celoj industriji", rekao je on.

 

Sva gradska javna preduzeća poslovala profitabilno

Dragan Đilas je rekao da su sva gradska javna preduzeća prošle godine poslovala profitabilno, a njihova ukupna dobit je bila tri milijarde dinara. Prema njegovim rečima, polovina tog novca će biti uplaćena na račun budžeta Grada.

Đilas je najavio da će do sledeće godine biti promenjen način obračuna visine komunalnih taksi za kompanije koje posluju u gradu.

"Visina takse bi bila vezana za veličinu preduzeća i bonitet, a ne lokaciju na kojoj posluje", objasnio je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Nekretnine, Stanogradnja, Zakon o prostornom planiranju i gradnji

Ličnosti: Dragan Đilas

Institucije: Privredna komora SAD u Srbiji, Direkcija Beograda za gradsko građevinsko zemljište, Katastar Beograda


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi