emg home
RSS

Od ponedeljka radi jednošalterski sistem prijave zaposlenih

14. maj 2010. | 13:50

Izvor: Emg.rs

Poslodavci u Srbiji od ponedeljka će za prijavu i odjavu radnika predavati samo jedan formular na jednom šalteru umesto dosadašnjeg čekanja u tri reda, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u ispostavi Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje sa temom uvođenja jedinstvenog šaltera.

Jedan formular za zaposlene predavaće se na šalteru Zavoda dok će ova institucija elektronski taj dokument prosleđivati Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Od 1. Juna kompanije će ovaj posao moći da obavljaju u elektronskim putem. Kako je najavljeno, „jednošalterskom sistemu“ uskoro bi trebalo da se pridruži i PIO fond.

Direktorka Zavoda Svetlana Vukajlović rekla je da su do sada ove dve institucije godišnje dobijale po 3,5 miliona istih dokumenata što je 30 tona papira.

„To sada znači uštedu i papira i vremena“, istakla je Vukajlovićeva.

Ona je dodala da stiže vreme i potpunih elektronskih prijava zaposlenih kada će poslodavci preko Interneta moći da prate status podnetih zahteva i tačno znati kada mogu da podignu zdravstvene knjižice zaposlenih.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić istakao je da je jednošalterski sistem napredak ali da se ide ka tome da se šalteri potpuno ukinu.

„Država se bori da smanji birokratiju. Ovo je način da se pokaže da je Vlada jača od birokratije“, rekao je Dinkić.

On je dodao da je ukidanje jednog šaltera ogromna ušteda za privredu te da to znači da „giljotina propisa“ konačno počinje da napreduje.

Rukovodilac pravnog tima Jedinice za giljotinu propisa Đorđe Vuković istakao je da će ukidanjem samo jednog šaltera privreda uštedeti 14,8 miliona evra a da bi daljem smanjivanem procedura uštede mogle biti još i veće.

Republički zavod je do sada ugovore o elektronskim prijavama i odjavama zaposlenih potpisao sa bankom Intesa, Televizijom B92, Telekomom, Danube Food Grupom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zdravstveno osiguranje, Giljotina propisa, Birokratija

Lokacija: Beograd

Ličnosti: Mlađan Dinkić, Svetlana Vukajlović, Đorđe Vuković

Institucije: Republički zavod za zdravstveno osiguranje, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

29. novembar - 05. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi