emg home
RSS

Sedište Nacionalne agencije za regionalni razvoj preseljeno u Zaječar

15. oktobar 2010. | 11:03 13:42

Izvor: Emg.rs, Tanjug

Grad: Zaječar

Premijer Mirko Cvetković, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Ivica Eždenci otvorili danas sedište te agencije u Zaječaru, prve državne insitucije izmeštenu iz Beograda.

Mirko Cvetković je izjavio da je opredeljenje Vlade da kroz izmeštanje institucija u unutrašnjost i kroz decentralizaciju vlasti stvori povoljnije uslove za život u lokalnim zajednicama kako bi postale privlačnije za ulaganja.

Cvetković je ocenio da glavni grad već ima dovoljno atraktivno tržište, da se u njemu odigravaju važni događaji i da je vreme da se kroz partnerstvo Vlade i lokalne samouprave obezbedi bolji život u unutrašnjosti.

On je rekao da je na Vladi da osigura infrastrukturne podsticaje, a lokalna samouprava da obezbedi uslove za poslovanje.

Mlađan Dinkić je istakao da će izmeštanjem institucija one biti dostupnije ljudima, a sprečiće se i migracije stanovnika iz nerazvijenih područja.

Ivica Eždenci je izjavio da istočna Srbija obuhvata trećinu tetritorije Srbije, a da u njoj živi manje od četvrtine stanovništva.Nacionalna agencija ima direkcije za regionalni razvoj, za razvoj privrednih društava i preduzetništva, za upravljanje infrastrukturnim projektima i za pravne, finansijske i zajedničke poslove.

Agencija upravlja infrastrukturnim projektima koji su u nadležnosti Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a koji se finansiraju iz sredstava Nacionalnog investicionog plana.

U Agenciji će danas biti održana i konstitutivna sednica Nacionalnog saveta za regionalni razvoj, koji broji 28 članova i čiji će predsednik biti Dinkić, a među članovima su i potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministarka finansija Diana Dragutinović, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, državni sekretari, gradonačelnici i direktori fabrika.

Nacionalni savet za regionalni razvoj treba da donese strategiju regionalnog razvoja Srbije i osnuje pet regionalnih saveta, a svaki od njih će doneti strategiju razvoja svog regiona.

Prema ranijoj najavi, sediše Fonda za razvoj će iz glavnog grada biti premešteno u Niš, sedište Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u Užice, a sedište Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevac.

 

Odbor odbio premeštanje sedišta NSZ-a

Skupštinski Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja danas nije prihvatio Predlog izmena Zakona o zapošljavanju i osiguranju u slučaju nezaposlenosti koje predviđaju izmeštanje sedišta Nacionalne službe za zapošljavanje iz Beograda u Kragujevac. Protiv predloga bili su predstavnici Srpske radikalne stranke i Nove Srbije, dok je predstavnica Saveza vojvođanskih Mađara, koji je deo vladajuće većine, bila uzdržana.

Predstavnica Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Tatjana Prijić rekla je da se sedište NSZ-a premešta u Kragujevac pošto je taj grad u centru svih problema, kada je reč o nezaposlenosti. Kao još jedan razlog za izmeštnje Nacionalne službe za zapošljavanje iz Beograda, ona je navela i decentralizaciju državne uprave.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da će se u Kragujevac izmestiti samo delovi Nacionalne službe za zapošljavanje, dok će čelnici ostati u Beogradu, predsednik Odbora za rad Meho Omerović rekao je da bi to bilo nedopustivo. Omerović je rekao da o izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju u slučaju nezaposlenosti predstoji velika rasprava, pošto je pristiglo 62 amandmana.

Predstavnik Srpske radikalne stranke Tomislav Ljubenović upitao je zbog čega se Nacionalna služba za zapošljavanje ne premesti u Leskovac, pošto je problem nezaposlenosti u tom gradu mnogo veći nego u Kragujevcu. "Kragujevac je popravio situaciju ulaganjima u Zastavu, a u Leskovcu je nezaposlenost i dalje 38 odsto", kazao je Ljubenović.

Predstavnica SVM-a Elvira Kovač je rekla da će, pošto je njena stranka deo vladajuće većine, na sednici Skupštine glasati za zakonski predlog, a da je danas uzdržana pošto nije dobila dovoljno obrazloženja zbog čega se Nacionalna služba za zapošljavanje izmešta u Kragujevac, a ne, na primer, u Vojvodinu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Decentralizacija, Regionalizacija

Ličnosti: Božidar Đelić, Mirko Cvetković, Mlađan Dinkić, Dragan Đilas, Oliver Dulić, Verica Kalanović, Diana Dragutinović, Meho Omerović, Elvira Kovač, Tatjana Prijić, Tomislav Ljubenović

Institucije: Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, Fond za razvoj, Nova Srbija, Vlada Srbije, Skupština Srbije, Srpska radikalna stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Nacionalna agencija za regionalni razvoj, Ministarstvo Ekonomije i Regionalnogt razvoja Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi