emg home
RSS

Jelašić: Stabilnost cena najvažniji cilj NBS-a

04. jun 2010. | 18:56 19:31

Izvor: Emg.rs

Grad: Bečići

Guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić rekao je danas da je održanje stabilnosti cena najvažniji cilj NBS-a, a da bi inflacija do kraja godine trebalo da bude pet odsto. Dinar je u poslednjih godinu i po dana oslabio 35 odsto, dodao je Jelašič na samitu guvernera centralnih banaka i ministara finansija zemalja Jugoistočne Evrope, u organizaciji Ekonom:east Media Group.

Jelašić je rekao je da je kurs sigurno imao značajnog uticaja na povećanje problematičnih plasmana (NPL), ali da je s druge strane doprineo povećanju nivoa pokrivenosti uvoza izvozom. „Kurs je doprineo da se u prvom kvartalu ove godine u Srbiji dogodi ono što se nije dogodilo deceniju i po, a to je da je nivo pokrivenosti uvoza izvozom povećan sa 50 na 63 odsto“, rekao je on i dodao da je srbija ranijih godina duplo više uvozila nego izvozila.

Jelašič je rekao da je regionalna saradnja u bankarskom sektoru jako važna i da su centralne banke u regionu značajno unapredile saradnju. On je rekao da nivo javnog duga nije toliko bitan koliko je važno kojom dinamikom se on povećava. On je dodao da u Srbiji nije rešen problem restitucije, što će, prema njegovom mišljenju, povećati javni dug.

Jelašić je ocenio i da će slabljenje dinara u odnosu na evro uticati na smanjenje broja srpskih turista na crnogorskom primorju. „Sigurno će kurs uticati na to da turista iz Srbije bude manje u Crnoj Gori, a to će osetiti i Srbija jer je Crna Gora jedan od naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera“, zaključio je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi