emg home
RSS

Saradnja srpske i hrvatske policije u rasvetljavanju ubistava (VIDEO)

17. jun 2010. | 11:13 14:42

Izvor: Emg.rs

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će danas biti održan sastanak srpskih i hrvatskih operativaca koji će razmeniti informacije o slučaju pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića.

Dačić nije mogao da potvrdi da li je Sretko Kalinić izjavio da je ubio pripadnike tog klana Milana Jurišića i Ninoslava Konstantinovića, navodeći da ne može da govori o izjavama koje nisu date u odgovarajućoj formi.

Dačić je rekao da očekuje da će osnovu Kalinićevih izjava biti rasvetljeno mnogo ubistva i to ko je zemunskom klanu pomagao prethodnih godina. Dačić je, međutim, naglasio da se Kaliniću ne može verovati na reč već da sve izjave treba da se provere kako policiju ne bi odvele u pogrešnom smeru.

Ministar policije je rekao da će sve što je novo u vezi sa ubistvom premijera Đinđića biti proučeno. Na pitanje da prokomentariše izjavu Bore Banjca, šefa kriminalističke policije u vreme Sablje, da je smenjen kada je otkrio gde se nalazi Dejan Milenković Bagzi, Dačić je rekao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova ispitati sve navode.

Upitan o navodima u medijima da je bilo opstrukcije potrage za "Zemuncima" prethodnih godina, Dačić je kazao da je cilj policije da uhapsi sve koji izbegavaju pravdu i sve pripadnike zemusnkog klana.

"Videćemo zašto se to dešava sedam godina kasnije i da li je postojala nečija namera da se ne radi na njihovom pronalaženju", rekao je Dačić.

Dinko Cvitan, šef hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) izjavio je danas u Beogradu da hrvatska i srpska policija rade intenzivnu kriminalističku obradu na rasvetljavanju ubistava koja su izvršili pripadnici zemunskog klana u Hrvatskoj, Holandiji, Španiji i Srbiji.      On nije mogao da potvrdi da li je Sretko Kalinić izjavio da je ubio Milana Jurišića i Ninoslava Konstantinovića, ali je istakao da će srpskom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću preneti saznanja ko je pomagao sakrivanje Zemunaca u Hrvatskoj.

Cvitan je na okruglom stolu "Borba protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi i savremeni izazovi" rekao da hrvatska i srpska policija rade i na slučaju Darka Šarića i rekao da se istražuju i veze zemunskog klana u Hrvatskoj.

Govoreći o sinoćnoj odluci Hrvatskog sabora o ustavnim promenama koje omogućavaju izručenje hrvatskih državljana drugim državama, Cvitan je rekao da očekuje da će uskoro Srbija i Hrvatska potpisati međudržavne ugovore na osnovu kojih će Kalinić biti izručen Srbiji.

On je rekao da je saradnja hrvatske i srpske policije dobra, ali je naglasio i da postoje jake veze među srpskim i hrvatskim kriminalcima, što je bio slučaj pre, tokom i nakon rata u bivšoj SFRJ.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kriminal, Policija

Ličnosti: Ivica Dačić, Darko Šarić, Sretko Kalinić, Dinko Cvitan


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>