emg home
RSS

Skroman privredni rast ove godine

25. jun 2010. | 15:56

Izvor: Emg.rs

Grad: Mokra Gora

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković izjavio je danas da se, usled niske domaće tražnje i sporog izlaska srpske privrede iz recesije, u ovoj godini očekuje skroman rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 odsto.

Marković je mokregorskom Vivaldi forumu istakao da će se rast BDP-a u ovoj godini zasnivati na povećanju neto izvoza i oporavku investicija po osnovu kapitalnih ulaganja države, dok će doprinos potrošnje rastu BDP-a biti negativan.

Značajniji oporavak ekonomske aktivnosti u Srbiji može se, prema njegovim rečima, očekivati tek u 2011. godini, za kada se prognozira rast BDP-a od oko tri odsto.

Govoreći o novom modelu dugoročnog rasta Srbije, viceguverner je naveo da je to moguće sprovesti na tri načina - strukturnim prilagođavanjima, preko inflacije ili preko deviznog kursa.

Pritom, prilagođavanja putem inflacije neće biti jer NBS želi da održi stabilnost cena, a Marković je napomenuo da što bude više strukturnih reformi, prilagođavanje putem kursa će biti manje.

On je istakao da pod strukturnim prilagođavanjem podrazumeva povećanje konkurentnosti, produktivnosti, efikasnosti i održivost javne potrošnje.

Viceguverner je naveo i da monetarna politika ne može da obezbedi povećanje rasta zaposlenosti na održivoj bazi, ističući da bi takav model izazvao rast inflatornih očekivanja, a u nekim slučajevima i hiperinflaciju.

On je naglasio da monetarna politika ne može da spreči ni nastanak makroekonomskih šokova usled rasta cene nafte ili poljoprivrednih proizvoda, kao ni da zaustavi preveliku javnu potrošnju, ali može da postigne stabilnost cena i kontroliše inflaciju na niskom i stabilnom nivou i da "pegla" neefikasnost monetarne politike.

Zbog toga NBS, rekao je Marković, nastavlja sa primenom režima ciljanja inflacije i režima "rukovođeno plivajućeg deviznog kursa", rekao je Marković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Privredni rast

Ličnosti: Bojan Marković

Događaji: Vivaldi forum


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
 • Uhapšeni direktori Železnica Srbije zbog zloupotrebe

  16. sep 2010.

  Emg.rs

 • Danas Memorandum o pravosudnoj saradnji Srbije i Španije

  16. sep 2010.

  Madrid, Beta

 • Stejt department: Viša kazna bila bi prikladnija

  16. sep 2010.

  Vašington, Beta

 • Dinkić zatražio podršku za ubrzanu integraciju u EU

  16. sep 2010.

  Brisel, Beta