emg home

RSS

Emitovane prve korporativne obveznice

29. jun 2010. | 16:48

Izvor: Emg.rs

Kompanija Telefonija emitovala je dugoročne korporativne obveznice, prve na srpskom tržištu kapitala, vredne 50 miliona dinara, pola miliona evra, s rokom dospeća od četiri godine, izjavio je danas za Emg.rs predsednik poslovnog sistema Telefonija Branimir Bošković.

"To je zatvorena emisija, čiji je kupac osiguravajuća kuća Wiener Stadtische", rekao je ranije za emg.rs Bošković.

Obveznice, njih 5.000, nominalne cene 10.000 dinara, su emitovane po kamatnoj stopi od 7,5 odsto plus dvanaestomesečni Euribor, a cilj emisije je da se prikupi novac za završetak gasne mreže.

Bošković je najavio da Telefonija planira još zatvorenih emisija za druge osiguravajuće kuće te njihovo otvaranje krajem godine kako bi tim hartijama moglo da se trguje i na sekundarnom tržištu.

Bošković je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da se planira i emitovanje i otvorenih emisija obveznica. "Nadam se da ćemo time privući i druge kompanije da emituju korporativne obveznice. Ovo je iskorak Telefonije prema finansijskom tržitu", kaže on.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac pozdravio je emisiju i dodao kako se nada da će i druge kompanije poći putem alternativnog finansiranja. "Nadam se da će što više firmi učiniti da emisije obveznica ne budu samo alternativa", istakao je on.

Generalni direktor Telefonije Predrag Sofrenović rekao je da emisija za kompaniju znači diverzifikaciju investiranja. "Novac će biti iskorišćen za gradnju gasovodnih mreža i unapređenje kapaciteta Internet-servisa", objasnio je on.

Direktor WM Partners i savetnik emisije Vladimir Pavlović podsetio je na to Srbiji nedostaje infrastruktura u kojoj ova vrsta obveznica može da živi. "Ovo je prva dugoročna emisija. Postoji nekoliko kratkoročnih, vrednosti par miliona evra, dok je u Hrvatskoj to tržište vredno nekoliko milijardi evra", kaže on.

On je dodaio da su strani investitori zainteresovani da ulažu, ali da im treba ponuditi emisije veće od 10 miliona evra. Prema rečima Pavlovića, struktura obveznica telefonije je takva da će investitorima pomoću kupona prve godine biti isplaćivana samo kamata, dok će se preostale tri godine do isteka ročnosti biti isplaćivana glavnica, čime su investitori zaštićeni od rizika.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Hartije od vrednosti

Ličnosti: Vladimir Pavlović, Milko Štimac, Branimir Bošković, Predrag Sofrenović

Kompanije: Wiener Stadtische, Telefonija, WM Partners


Unesite tekst komentara:

<<

14. maj - 20. maj 2012.

>>