emg home
RSS

Formirana operativna grupa za upravljanje granicom (VIDEO)

30. jun 2010. | 16:23

Izvor: Emg.rs

Operativna radna grupa za koordinaciju integrisanog upravljanja granicom na centralnom nivou, kojom će se ostvariti veća koordinaciju ministarstava u upravljanju granicom, formirana je danas u Beogradu.Sporazum o formiranju grupe potpisali su ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić, infrastrukture Milutin Mrkonjić, poljoprivrede Saša Dragin i direktorka Uprave za trezor Svetlana Ljubičić.

Operativnom grupom na centralnom nivou upravljaće sadašnji načelnik uprave carina Nenad Baković, a predviđene su i grupe na regionalnom i lokalnom nivou.

       Dačić je kazao da će operativne grupe omogućiti brži protok ljudi, robe i kapitala, ali će pomoći da granice budu zatvorene za kriminal.

“Ovo nije puka formalnost, već suštinska potreba, jer kontrola granica ne treba samo da bude fizička od strane policije, nego i da se obavlja koordinacija više ministarstava”, rekao je Dačić.

Ministar je dodao da je cilj Srbije da ima bezbednu i sigurnu granicu, što se ne može bez adekvatne infrastrukture, poljoprivredne kontrole i carine.

Dačić je rekao da su granice Srbije veoma frekventne, navodeći da ih je samo prošle godine prešlo 50 miliona ljudi.

„Što se više približavamo Evropskoj uniji ulazimo u ironičnu situaciju da do perfekcije
razvijemo zaštitu granice, da bi je kad uđemo u EU ukinuli“, rekao je Dačić.

Ministar Mrkonjić je saopštio da će sporazum u Zagrebu koji će biti potpisan u utorak,  6.jula biti prva praktična primena danas potpisanog sporazuma.

On je kazao da će izmedju Srbije, Slovenije i Hrvatske biti potpisan sporazum, koji će omogućiti smanjenje carinskih procedura za vozove na Koridoru 10, pa će oni ubuduće od Graca do Istanbula stizati za 35 sati.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin napomenuo je da granica mora biti zatvorena za nelegalnu trgovinu i dodao da se ne sme dozvoliti da se na pijacama i supermarketima prodaje roba koja nije prošla kontrolu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>