emg home
RSS

Niš odlučio da pokloni zemljište Yuri i Dytechu

05. jul 2010. | 16:20

Izvor: Beta

Grad: Niš

Skupštine grada Niša odlučila je danas da besplatno ustupi ukupno šest hektara zemljišta južnokorejskoj korporaciji Yura i italijanskoj kompaniji Dytech za izgradnju fabrika u Nišu.Usvajanjem tih odluka Niš je postao prvi grad u Srbiji koji je besplatno ustupio gradsko građevinsko zemljište za potrebe velikih investitora, što je omogućeno novim Zakon o planiranju i izgradnji.

Na sednici Skupštine grada saopšteno da će Yura i Dytech započeti izgradnju fabrika u Nišu sredinom septembra ove godine, a prozvodnju godinu dana kasnije.

"Te dve investicije su najveće u Nišu u poslednjih 20 godina, a njihov značaj je utoliko veći jer je reč o stranim investicijama koje su 90 odsto izvozno orijentisane, što povećava konkurentnost Niša i Srbije", rekao je  gradonačelnik Miloš Simonović.

On je još kazao da će Yura preseliti svoju centralu u Niš, mada će zadržati postojeće kapacitete u Rači.

Kompanija Yura je za izgradnju fabrike dobila četiri hektara zemljišta u radnoj zoni "Donje Međurovo", dok je italijanska kompanija dobila dva hektara.

Odbornici iz vladajuće koalicije, koju čine Demokratska stranka, G17 plus i koalicija oko Socijalističke partije Srbije, naglasili su da će Jura investirati "od 10 do 15 miliona evra" i zaposliti 1.500 radnika.

Dytech će uložiti "od 10 do 12 miliona evra" i obezbediti 400 novih radnih mesta, naveli su odbornici.

Prema elaboratu o opravdanosti ustupanja zemljišta, grad Niš u će u narednih 10 godina izgubiti 2,5 miliona evra zbog komunalnog opremanja i ustupanja zemljišta stranim ulagačima, ali da će direktni i indireknih prihodi grada od tih investicija biti od 70 od 100 miliona evra. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije

Kompanije: Yura, Dytech


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Milosavljević: Privatni doktori ce uskoro otvarati bolovanja

    9. sep 2010.

    Beta