emg home
RSS

Cene u Srbiji među najnižima u regionu

05. jul 2010. | 16:23

Izvor: Emg.rs

Cene hrane, pića i cigareta u Srbiji su među najnižima u regionu, saopštilo je Ministarstvo trgovine Srbije.Analiza cena urađena je na bazi podataka Eurostata u kojoj su sagledavani nivoi cena u 2009. godini za 37 evropskih država.

Niže cene hrane i bezalkoholnih pića od Srbije imaju Makedonija, Rumunija i Bugarska, a alkohol je skuplji, osim u ove tri zemlje i u Mađarskoj. U odnosu na zemlje u okruženju, Srbija ima najniže cene cigareta.

Cene hrane i pića veće su u Hrvatskoj za 34,3 odsto i Sloveniji za 37,1 odsto. U Bosni i Hercegovini cene su više za 10 odsto, a u Crnoj Gori za 12,9 odsto.

Posmatrano po užim grupama u okviru hrane i bezalkoholnih pića, u Albaniji su veće cene hleba i žitarica, mleka, sira i jaja, ulja i masti, u Bosni i Hercegovini hleba i žitarica, mesa i voća i povrća, u Mađarskoj hleba i žitarica, ribe, mleka, sira i jaja, ulja i masti, voća i povrća, u Crnoj Gori hleba i žitarica, mesa, mleka, sira i jaja, ulja i masti, odnosno voća i povrća, a u Sloveniji i Hrvatskoj svih podgrupa.

Iako su cene u Bugarskoj i Rumuniji u proseku niže, pojedini proizvodi su skuplji nego u Srbiji.

U Rumuniji cene mleka, sira i jaja su za 14,8 odsto više, a cene hleba i žitarica su na istom nivou kao u Srbiji. U Bugarskoj su cene mleka, sira i jaja više za 13,6 odsto, voća i povrća za 4,8 odsto i ulja i masti za 2,3 odsto u odnosu na Srbiju.

U odnosu na Sloveniju Srbija ima niže cene po svim posmatranim robnim grupama. Najveća razlika je kod cena hleba i žitarica koje su više za 65,6 odsto, zatim voća i povrća za 48,4 odsto i ulja i masti za 40,2 odsto.

U Hrvatskoj je cena hleba i žitarica viša za 62,3 odsto, zatim, kod voća i povrća 35,5 odsto i mesa 31,8 odsto.

Cene hrane i bezalkoholnih pića u Crnoj Gori u odnosu na Srbiju više su za 12,9 odsto, uglavnom zbog cena voća i povrća, gde su cene u Crnoj Gori više za 33,9 odsto.

Cene alkoholnih pića veće su u Albaniji za 2,2 odsto, Crnoj Gori 5,6 odsto, Bosni i Hercegovini 7,8 odsto, Sloveniji za 13,3, a u Hrvatskoj za 22,2 odsto, a niže u Bugarskoj za 14,4 odsto, Mađarskoj 6,7 odsto, Makedoniji 23,3 odsto i Rumuniju 22,2 odsto.

Cene cigareta su u Makedoniji i Crnoj Gori na istom nivou kao u Srbiji, slede Albanija i Bosna i Hercegovina, gde je za 10 odsto skuplje u sredini su Bugarska, Rumunija i Mađarska gde su cene više od 53,3 do 70 odsto. Cene cigareta u Sloveniji i Hrvatskoj su duplo veće nego u Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Cene


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Milosavljević: Privatni doktori ce uskoro otvarati bolovanja

    9. sep 2010.

    Beta