emg home
RSS

Sastanak Ministarstva trgovine i uljara u ponedeljak

03. septembar 2010. | 12:05 16:08

Izvor: Beta, Emg.rs

Predstavnici Ministarstva trgovine i uljara sastaće se u ponedeljak, 6. septembra, kako bi razgovarali o ceni ulja, čije se poskupljenje najavljuje.

S ministrom trgovine Slobodanom Milosavljevićem sastaće se predstavnici Zajednice za industrijsko bilje Srbije i uljara Dijamant, Victoria Oil, Invej i Banat. Invej je već povećao cene ulja Vital i Sunce 38 odsto, na 145 dinara, a i ostali proizvođači najavljuju povećanje cene.

Sekretar Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran rekao je da razlog za poskupljenje ulja nije nedostatak sirovina na domaćem tržištu. "Procenjuje se da će ove godine rod suncokreta, sa više od 170.000 hektara posejanih oranica, biti veći od 410.000 tona, što je dovoljno za domaće potrebe, odnosno proizvodnju od 150.000 do 170.000 tona jestivog ulja", rekao je on.

Prostran je naveo da je građanima Srbije potrebno oko 100.000 tona ulja godišnje, što znači da će ga iz ovogodišnje proizvodnje biti dovoljno i za izvoz. "Razlozi rasta cena sirovog ulja su potrošene zalihe suncokreta koje su bile dovoljne za dvogodišnju proizvodnju i povećanje cena na svetskom tržištu zbog sve većeg korišćenja uljarica kao energenata", kazao je on.

Predstavnik PKS-a smatra da će ulje u prodavnicama koštati 110 do 145 dinara za litar, odnosno da će proizvođači sami u tržišnoj utakmici odlučivati o ceni robe koju prodaju.

Prostran je naveo da država, ako utvrdi da je potrebno, može da utiče na domaće proizvođače i sniženje cene ulja intervencijom iz Robnih rezervi ili interventnim uvozom ulja.

   

Inspekcija proverava da li radnje imaju ulje i šećer


Tržišna inspekcija je naložila pojačanu inspekcijsku kontrolu u maloprodajnim objekatima u kojima se prodaje jestivo ulje i šećer, nakon prijava građana da na tržištu nema dovoljnjih količina te robe, saopšteno je danas iz Ministarstva trgovine.

Tržišna inspekcija će proveravati da li je celokupna količina zaprimljene robe stavljena u promet, kao i da li su cene istaknute na proizvodima koji se nalaze u prometu iste kao i one izražene u računovodstvenoj kalkulaciji, navodi se u saopštenju.

Nakon najava vodećih uljara u Srbiji da će litar ulja poskupiti na 145 dinara, uz obrazloženje da je otkupna cena suncokreta ove godine gotovo duplo veća nego lane, u pojedinim radnjama ulja nema dok su neke ograničile prodaju na po tri litra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Cene, Ulje

Ličnosti: Slobodan Milosavljević, Milan Prostran, Invej

Institucije: Ministarstvo trgovine i usluga Srbije, Zajednica za industrijsko bilje Srbije

Kompanije: Dijamant, Victoria Oil, Invej


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Srbija u polufinalu SP posle pobede nad Španijom

    8. sep 2010.

    Istanbul, Beta

  • Sud odbio zahtev da se Ratko Mladić proglasi mrtvim

    8. sep 2010.

    Beta

Povezani naslovi