emg home
RSS

Tadić: Kosovo nije država

07. jul 2010. | 09:50

Izvor: Beta

Grad: Njujork

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio tokom rasprave o Kosovu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da SB UN nastavlja da podržava poziciju koja je protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Kosovo nije država. Nema suverenitet. To nije stav samo Srbije i većine članica UN, već stav SB. I šef diplomatije Kosova Skender Hiseni bi jednom zauvek trebalo da prihvati tu realnost", poručio je Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da postoji razlika između suverene države i vlasti u Prištini. "Mi sudimo kriminalcima. Oni koji su počinili zločine 1999. su izvedeni pred lice pravde i odgovorni će otići u zatvor, neki su već u zatvoru", rekao je Tadić.

On je poručio da mora biti osuđeno to što prištinske vlasti nikog nisu proglasile odgovornim za etničko čišćenje nad Srbima 2004.

Predsednik Srbije je izjavio kako se nada da će naposletku svi zajedno biti u EU, ali da prethodno treba naći kompromisno rešenje za Kosovo.

Skender Hiseni je tokom rasprave naveo da je odluka o otvaranju kosovske kancelarije u Kosovskoj Mitrovici bila dobro razmotrena i da nije bila usmerena ni protiv koga. On je, međutim, ocenio da je cilj protesta kosovskih Srba u petak bio podrivanje svih pozitivnih napora u tom delu Kosova, uz podršku vlasti u Beogradu.

Hiseni je poručio da je Srbija dobrodošla da sarađuje s Prištinom za dobrobit mira na Zapadnom Balkanu i evropske perspektive svih njegovih zemalja.

Većina ambasadora članica SB UN ocenila je da su poslednji incidenti na severu Kosova izolovani slučajevi, a ne planirani napadi i da je, uprkos tome, situacija na Kosovu stabilna.

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN su pozvali Beograd i Prištinu na dijalog o praktičnim pitanjima i apelovali na međunarodnu zajednicu i zainteresovane strane da preduzmu sve da se slični incidenti ne ponove.

Ambasador Rusije je, međutim, istakao da je bombaški napad teroristički akt. On je ocenio da je stanje na Kosovu nestabilno i da zahteva posebnu pažnju i dodao da sve mere treba da budu preduzete da bi bile izbegnute provakacije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić, Skender Hiseni

Institucije: Ujedinjene nacije


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Milosavljević: Privatni doktori ce uskoro otvarati bolovanja

    9. sep 2010.

    Beta

Povezani naslovi