emg home
RSS

Širenje EU jedan od prioriteta Belgije

10. jul 2010. | 08:55

Izvor: Beta

Širenje Evropske unije (EU) jedan je od prioriteta belgijskog predsedavanja Unijom i Belgija će nastaviti da podržava evro-integraciju balkanskih zemlja, izjavila je u Beogradu ambasadorka Belgije u Srbiji Deniz de Hauvere."Širenje (EU) je jedan od prioriteta belgijskog predsedavanja u skladu s porukom Saveta ministara u Sarajevu 2. juna koju je ponovo potvrdio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej tokom njegove posete Beogradu ove nedelje", rekla je de Hauvere na prijemu u Ambasadi Belgije povodom preuzimanja predsedavanja EU.

Dodala je da će Belgija "nastaviti da podržava evropsku integraciju balkanskih zemalja na osnovu njihovog napretka u reformama i njihovih zasluga" i da će, kao predsedavajuća EU, "imati ulogu objektivnog, neutralnog i iskrenog posrednika, stremeći ka konsenzusu 27 članica".

Belgija je 1. jula preuzela od Španije šestomesečno predsedavanje EU.

De Hauvere je rekla da unutrašnje političke prilike u njenoj zemlji, Belgiji, gde još nije obrazovana vlada posle nedavnih parlamentarnih izbora, neće uticati na program i prioritete predsedavanja.

"Kad je reč o Evropi, u Beligiji postoji opšti konsenzus", rekla je De Hauvere i navela da je Belgija pripreme za predvođenje Unije počela pre tri godine, blisko sarađujući s prethodnim i potonjim predsedavajućim, Španijom i Mađarskom.

Ona je rekla da belgijsko predsedavanje EU ima pet prioriteta.

Prva tri su: borba protiv finansijske krize s naglaskom na stvaranje novih radnih mesta, poboljšanje društvenog modela Evrope i posebno društevne kohezije, i unapređenje delotvornosti ekonomije koja bi trebalo da bude manje štetna po životnu sredinu.

Četvrti prioritet belgijskog predsedavanja je stvaranje evropskog prostora bezbednosti i pravde u pogledu zajedničkog prostora azila, uzjamnog priznavanja sudskih odliuka, borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalne imigracije i trgovine ljudima.

Ona je rekla da je "peti, ali ne najmanje važan prioritet, spoljašnja dimenzija Evrope" i objasnila da se to tiče i primene Lisabonskog sporazuma i širenja Unije.

Prijemu u Ambasadi Belgije, na kojem su predstavljeni i belgijski proizvodi dostupni u Srbiji, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, članovi Vlade i druge domaće javne ličnosti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evrointegracije

Ličnosti: Deniz de Hauer


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Ešton: Dijalog Beograd-Priština samo uz pomoć EU, ne UN

    11. sep 2010.

    Brisel, Beta

  • Bajatović: Gas treba da poskupi

    11. sep 2010.

    Beta

Povezani naslovi