emg home
RSS

Nelikvidnost i problem naplate otežavaju i ženski biznis

19. jul 2010. | 16:03

Izvor: Tanjug

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović-Pantić izjavila je danas da se žene preduzetnice u Srbiji još uvek bore sa posledicama ekonomske krize koje se, pre svega, ogledaju u smanjenju likvidnosti i problemu naplate potraživanja.Ona je naglasila da je žensko preduzetništvo još daleko od oporavka i da se suočava i sa troškovima koji nepotrebno opterećuju njihovo poslovanje.

"Problemi su isti i za preduzeće koje ima deset zaposlenih, kao i za firme koje zapošljavaju 80 ljudi. Problem naplate potraživanja je svuda prisutan i ono što generiše sadašnju poslovnu klimu je nelikvidnost i problem sa naplatama. To je nešto na šta se najviše žale naše članice", rekla je Popović-Pantić.

"Još uvek je kriza i te kako prisutna i jako je teško govoriti u ovom momentu o izlasku iz te krize. Vrlo je rano za takve procene. Naprotiv, mislim da će još da potraje sudeći po onome sa čim se firme sve suočavaju", kaže Popović-Pantić.

Ona je dodala da je "pospešivanje naplate potraživanja, obezbeđenje konkurentnosti naših preduzeća na inostranom tržištu, nešto o čemu treba voditi računa. Država treba, prema svojim mogućnostima, da pomogne sektor malih i srednjih preduzeća".

Prema njenim rečima, povećanje firmarine koja se plaća za isticanje logoa firme na vidnim mestima, takođe opterećuje ženski biznis.

"Uputili smo dopis nadležnima da se preispita ta odluka i dobili odgovor kojim se obrazlaže zašto je to bilo neophodno. Ja bih ipak napomenula da je ta mera posebno destimulativna za firme koje su tek počele da rade", naglasila je Popović-Pantić.

Njen stav po tom pitanju je da bi trebalo, bar u prve tri godine, "start-up" preduzeća izuzeti iz plaćanja firmarine, naročito ako se ima u vidu da ona na početku ne ostvaruju značajan prihod i profit.

"O tome se zaista mora voditi računa i uprkos raznim merama koje je Vlada koncipirala i koje stimulativno deluju na razvoj preduzeća, pozitivan efekat ovih mera se drugim merama anulira", naglasila je predsednica Udruženja poslovnih žena.

Popović-Pantić je istakla da ne raspolaže podatkom o tome koliki je broj novih radnji ili firmi od početka ove godine koje su otvorile žene, ali je naglasila da je u 2009. godini taj trend bio pozitivan.

"Ilustracije radi, broj preduzeća u kojima su žene vlasnice, odnosno suvlasnice, povećao se u 2009. u odnosu na 2008. za nekih osam procentnih poena, što je priličan broj", rekla je Popović-Pantić.

Kada je reč o delatnostima u kojima žene najčešće otvaraju firme to su usluge i sektor trgovine.

Trend koji se pojavio poslednjih godina je da žene sve više otvaraju firme u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. To je važno za promociju ženskog preduzetništva, jer "razbija" stereotip da se to preduzetništvo uglavnom svodi na zanatske delatnosti, tvrdi Popović-Pantić.

Ona je naglasila da se po pitanju evenutalnog povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV) članice ove organizacije nisu još izjašnjavale.

"Mi to još nismo stavili na dnevni red. Za vreme odmora je bilo teško obezbediti participaciju žena u toj diskusiji. Kada se završe odmori imaćemo i po tom pitanju naš stav", rekla je Popović-Pantić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Preduzetništvo, Ekonomska kriza

Ličnosti: Sanja Popović-Pantić

Institucije: Udruženje poslovnih žena Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>