emg home
RSS

Svetski bankari usvojili nova pravila bankarskog sistema

13. septembar 2010. | 08:28

Izvor: Beta

Grad: Bazel

Svetski finansijski zvaničnici usaglasili su danas u Bazelu nova pravila bankarskog sistema kojima bi trebalo da budu ojačane bankarske finansije i zauzdano preterano rizikovanje, kako bi se sprečila eventualna nova kriza.

Banke će biti primorane da poseduju više kapitala, i to sigurnijeg, kao nadoknadu za eventualno rizične pozajmice ili trgovinu hartijama od vrednosti, što bi trebalo da ih učini otpornim na finansijske šokove poput poslednjeg koji je potresao ceo svet.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) i predsedavajući komiteta centralnih bankara i bankarskih supervizora koji je usvojio nova pravila, Žan-Klod Triše nazvao je sporazum "fundamentalnim jačanjem standarda globalnog kapitala".

"Njegov doprinos dugoročnoj finansijskoj stabilnosti i rastu biće suštinski", naveo je Triše u saopštenju.

Neke banke su, međutim, protestovale da bi nova pravila mogla da ugroze njihovu profitabilnost i uzrokuju da daju manje pozajmica koje podstiču ekonomski rast, što bi najverovatnije usporilo globalni ekonomski oporavak.

Predstavnici najvećih centralnih banaka, uključujući i ECB i američke Federalne rezerve, usvojili su nova pravila bankarskog sistema na sastanku u Bazelu u Švajcarskoj.

Njihov sporazum treba da bude predstavljen liderima Grupe 20 najbogatijih zemalja sveta i zemalja u razvoju na samitu u novembru, a treba da ga ratifikuju i nacionalne vlade pre nego što stupi na snagu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Bankarstvo, Ekonomska kriza

Institucije: Evropska centralna banka (ECB)


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
 • Van Rompej nezadovoljan uticajem EU u svetu

  16. sep 2010.

  Brisel, Beta

 • Telekom će produžiti ugovor šefu Obermanu

  16. sep 2010.

  Berlin, Beta

 • Eksplozija u baskijskoj oblasti, nema žrtava

  16. sep 2010.

  Madrid, Beta

Povezani naslovi