emg home
RSS

Roegl: Četvrtina kredita u privredi problematična

16. septembar 2010. | 11:57

Izvor: Emg.rs

Svaki četvrti kredit odnosno 24 odsto kredita datih kompanijama je problematično što je vrlo visok procenat, izjavio je Oliver Roegl, predsednik izvršnog odbora Raiffeisen banke na sedmoj privrednoj konferenciji te banke.

Ukupan iznos rizičnih plasmana u Srbiji u bankarskom sektoru čini 17,5 odsto, ukazao je Roegl.

“To neće uticati na stabilnost banaka, ali će uticati na njihovu profitabilnost”, rekao je Roegl, dodajući da je kvalitet kreditnog portfelja u Raiffeisen banci dobar i da krediti koji kasne sa otplatom čine 6,4 odsto.

“Ne očekujemo značajnije promene u pogledu otplate kredita. Mi hoćemo da dajemo kredite za investicije i obrtna sredstva. Krediti su naš glavni proizvod i tako će ostati i dalje”, rekao je Roegl.

On je napomenuo da je zadovoljan poslovanjem Raiffeisen banke tokom krize bez obzira na otežano poslovanje privrede. Roegl je takođe rekao da duboko veruje u budućnost privrede u Srbiji i finansijskog okruženja.

Prema njegovim rečima, okruženje u kojem posluju banke i privreda prilično je teško, i nepredvidljivo i na globalnom i na lokalnom nivou, ali je Raiffeisen banka veoma stabilna na šta ukazuje pokazatelj adekvatnosti kapitala, koji je daleko iznad propisanih 12 odsto i iznosi 27 procenata.

Roegl je istakao da će Raiffeisen banka nastojati da ostane jedna od vodećih u Srbiji, dodajući da su tokom krize počeli da grade upravnu zgradu u koju će se preseliti u prvom kvartalu 2012. godine.

Više dinarskih kredita

Goran Kesić, direktor sektora za poslove sa privredom u Raiffeisen banci izjavio je da će u narednom periodu ta banka veliku pažnju posvetiti dinarskom kreditiranju.

“U prvih devet meseci ove godine valutna struktura ovih kredita u našoj banci se promenila povećanjem učešća dinarskih kredita. U tom periodu, dinarski krediti su sa 14 odsto učešća u našem kreditnom portfelju porasli na 24 procenta”, rekao je Kesić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Krediti, Bankarstvo

Ličnosti: Oliver Roegl, Goran Kesić

Kompanije: Raiffeisen Bank


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>