emg home
RSS

Bukumirić Katić: Pripremaju se izmene Zakona o radu (VIDEO)

23. jul 2010. | 14:44 15:04

Izvor: Emg.rs

Radmila Bukumirić Katić, pomoćnica ministra rada, najavila je da bi izmene Zakona o radu, na kojima se intenzivno radi, pored ostalog, trebalo da olakšaju zapošljavanje na određeno i sa skraćenim radnim vremenom i da smanje cenzus za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavačkih udruženja.Prema njenim rečima, promene će ići pravcu u uvođenja i proširivanja fleksibilnih oblika rada, kao što su rad od kuće ili rad sa skraćenim radnim vremenom, a biće produžena mogućnost zapošljavanja na određeno vreme, koja je sad ograničena na najduže godinu dana.

Zakon će urediti i rad agencija za privremeno zapošljavanje, kako bi poslodavci mogli i na taj način da angažuju radnike, rekla je Bukumirić Katić na skupu Poslodavac u socijalnom dijalogu, koji su u Privrednoj komori Beograda organizovali Udruženje poslodavaca Poslodavac i fondacija Konrad Adenauer.

     Uvođenje novih oblika rada daće veću slobodu poslodavcima u zapošljavanju, ali da neće dozvoliti zloupotrebu prava radnika, rekla je pomoćnica ministra rada i dodala da bi nova rešenja trebalo da doprinesu smanjenju rada “na crno“.

Biće smanjen i cenzus za utvrđivanje reprezentativnosti poslodavačkih i sindikalnih organizacija i omogućiti uključivanje novih partnera u socijalni dijalog, kazala je ona.

Kako je navela, prvi nacrt izmena Zakona o radu biće spreman u poslednjem tromesečju ove godine.

Bukumirić Katić je najavila i donošenje novog Zakona o štrajku, kao i novog Zakona o platama u javnim službama, koji će afirmisati princip po kome za isti rad sledi i približno jednaka plata.

Miodrag Kostić, predsednik udruženja Poslodavac rekao je da je ta organizacija osnovana s namerom da poslodavci u Srbiji dobiju mesto koje imaju slične organizacije u zemljama Evropske Unije, gde pre svega vode dvopartitni socijalnog dijalog sa sindikatima, a država se pojavljuje kao garant ispunjenja preuzetih obaveza.

Poslodavac je na osnivanju okupio preduzeća koja ukupno zapošljavaju 42.000 radnika, rekao je Kostić i dodao da je cilj da povećanjem članstva taj broj naraste na 125.000.

Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda i predsednik Skupštine Poslodavca rekao da je to je to udruženje zamišljeno kao krovna organizacija koja će biti otvorena za saradnju sa svim klubovima i udruženjima koji imaju legitimitet da zastupaju poslodavce.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi