emg home
RSS

Dejan Šoškić novi guverner Narodne banke Srbije

28. jul 2010. | 08:57 18:17

Izvor: Emg.rs, Beta

Skupština Srbije izabrala je danas Dejana Šoškića za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS) na mandat od šest godina.

Za izbor Šoškića glasalo je svih 129 prisutnih poslanika.

Parlament je prethodno usvojio odluku o prestanku fukcije Radovana Jelašića koji je 23. marta 2010. podneo ostavku na mesto guvernera NBS iz, kako je naveo, ličnih razloga.

Šoškića je za to mesto predložio predsednik Srbije Boris Tadić.

Novoizabrani guverner i premijer Mirko Cvetković saglasili su se da će Vlada i Narodna banka Srbije nastaviće da sprovode utvrđenu ekonomsku politiku zemlje u cilju očuvanja makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Na sastanku u Vladi Srbije, Cvetković i Šoškić su zaključili da će uz očuvanje pune samostalnosti NBS, i ubuduće Vlada i centralna banka koordinirati sve aktivnosti kada je reč o kreiranju i sprovođenju monetarne i fiskalne politike, saopšteno je iz Vlade.

Premijer je Šoškiću čestitao izbor na funkciju guvernera NBS.

 

Dejan Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine. Diplomirao je 1989, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama: Finansijska tržišta i institucije, Finansijski menadžment i Međunarodni biznis i ekonomija na Univerzitetu Nebraska, Omaha.

Tokom 2002. godine bio je gostujući predavač na univerzitetima Nju Hejven, Roud Ajlend i Berkli, SAD.

Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta na univerzitetima bio je u SAD tri puta (1994, 1998, 2002) i u Centralnoj banci Švajcarske (2001).

Bio je Fulbrajtov stipendista. Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista.

Šoškić je bio specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije (kraj 2000-2002), savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije (2002-2003), član Saveta NBS (2003-2004).

Autor je knjige "Hartije od vrednosti: upravljanje portfoliom i investicioni fondovi" i koautor knjiga "Finansijska tržišta i institucije", "Ekonomska statistika" i "Berzanski pojmovnik".

Objavio je više od 40 članaka i referata iz oblasti finansijskih tržišta i institucija i tranzicije u Srbiji.

Šoškić je do sada je bio predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije. Jelašić je 23. marta podneo ostavku na mesto guvernera NBS-a.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

28. jul 2010. 18:17:54

| Tomislav Kresovic

0

Novi Guverner NBS prof Dejan Soskic samo je prirodni sledbenik politikke i strategije prethodnog Guvernera Radovana Jelasica, ranije Kori Udovicki i Mladjena Dinkica.Radi se o mrezi ljudi MMF i Svetske banke odnosno SAD -Fulbrajtovci.Dejan Soskic bice Guverner NBS koji ce u dogledno vreme proglasiti bankrot srpkih finansija.. Svi su izisli iz sesira prof Labusa i prof Bajeca.Tomislav Kresovic publicista

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi