emg home
RSS

Vlada Srbije: Pravna sigurnost za sve investitore

05. avgust 2010. | 12:51

Izvor: Beta

Vlada Srbije se u postupku prodaje Beopetrola ponela odgovorno i zaštitila je kupca tog preduzeća kao što štiti sve investitore koji dolaze u Srbiju, rečeno u Vladi.

Kupcu Beopetrola, kompaniji Lukoil, Vlada je u oktobru 2008. do 2013. produžila garancije da će snositi sve troškove u sudskom sporu u kom hrvatska naftna kompanija INA potražuje imovinu Beopetrola. Vlada Srbije je, kako je rečeno, produžila garancije Lukoilu jer se radilo o višegodišnjem sporu, početom pre dolaska tog investitora. Produženje garancija Lukoilu Vladi je predložila Agencija za privatizaciju, koja je bila prodavac Beopetrola. Zahtev je obrazložen pružanjem pravne sigurnosti Lukoilu i potencijalnim učesnicima u privatizaciji, posebno imajući u vidu ubrzanje procesa privatizacije.

Vlada Srbije je pre sedam meseci Hrvatskoj dostavila predlog bilateralnog sporazuma kojim bi se rešila pitanja sukcesije između te dve države, ali još nije dobila odgovor. INA je zbog prodaje Beopetrola pre dve godine pokrenula spor protiv Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda i Lukoila, a novo ročište u Privrednom sudu u Beogradu je zakazano za 17. septembar. Hrvatska kompanija tvrdi da je kuporpodajni ugovor ništav i traži da joj bude vraćeno 167 benzinskih pumpi Beopterola i isplaćeno 90 miliona po osnovu izgubljene dobiti.

Pre prodaje Beopetrola, 2001, INA je podnela tužbu tadašnjem Trgovinskom sudu u Beogradu kojim je tražila obeštećenje, navodeći da je njena imovina u Srbiji devedestih prebačena na preduzeće Beopetrol.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi