emg home

RSS

Ljajić ne vidi izvore za povećanje plata i penzija (VIDEO)

08. avgust 2010. | 13:15 13:41

Izvor: Beta

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je danas izjavio da ne vidi realne izvore za povećanje plata i penzija i ukazao da se protivi zaduživanju i povećanju budžetskog deficita za te svrhe.

"Ako bude ostvaren ekonomski rast koji će to omogućiti, onda niko u vlasti ne može biti protiv toga", rekao je Ljajić novinarima na gradilištu u novobeogradskom bloku 61.

Ministar je rekao da će deficit državnog budžeta Srbije biti u granicama planiranog, posebno posle revizije dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom koji je dozvolio da deficit iznosi 4,8 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

"Vrlo je važan Zakon o fiskalnoj odgovornosti o kojem ćemo razgovarati s MMF-om, jer će taj zakon ovu i sve buduće vlade ograničiti u zaduživanju", ukazao je ministar.

Ljajić je rekao da nije planiran novi paket mera pomoći socijalnio ugroženom stanovništvu i podsetio da je paket kojim je za tu svrhu izdvojeno milijardu i po dinara, najveći koji je ođednom dat za socijalne potrebe stanovništva.

 

Sumorna slika građevinarstva u Srbiji


Rasim Ljajić takođe je izjavio danas da je kriza teško pogodila građevinsku industriju i da će Vlada Srbije zato uložiti 300 miliona evra za podsticanje građevinarstva.

"Za prva tri meseca ove godine ugovoreno je 23 odsto manje poslova nego u istom periodu prošle godine, za 70 odsto su smanjeni proizvodnja i promet u ciglarskoj industriji, a 40 odsto u stolarskoj i 20 odsto u proizvodnji cementa", rekao je Ljajić na gradilištu u bloku 61 u Novom Beogradu, koje je posetio povodom 8. avgusta, Dana građevinara Srbije.

Predsednik Sindikata građevinarstva Nezavisnost Ranko Drljević rekao je da taj sindikat i Samostalni sindikat razmatraju mogućnost da sredinom septembra organizuju gerenalni štrajk građevinara u celoj Srbiji.

"Od 100.000 registrovanih radnika u građevinarstvu, ne radi ni 13 posto, a među onima koji rade, veliki broj radi na crno. Nadamo se da će u toku avgusta i septembra početi radovi na izgradnji 500.000 kvadratnih metara stanova, odnosno 10.000 stanova", rekao je Drljević.

Ljajić je rekao da na sumornu sliku u građevinarstvu ukazuje i to što su danas jedva našli gradilište koje radi. U bloku 61 gradi se 80 neprofitnih stanova namenjenih osobama sa invaliditetom i mladim bračnim parovima.

Istakao je da je smanjen broj pogibija i povreda na radu, ali ne zbog bolje bezbednosti na radu, nego zato što se manje radi i dodao da su plate radnika u građevinskog industriji ispod republičkog proseka.

Ljajić je najavio da će na prvoj narednoj sednici Vlade biti izdvojeno prvih 13 miliona evra, od ukupno 300 miliona evra za podsticanje građevinarstva i pozvao lokalne samouprave i sve nadležne institucije da što pre konkurišu za sredstva iz tog programa.

"Pozivam i poslodavce, i sindikate, da što pre zaključe granski kolektivni ugovor. Pregovori su u toku i idu dosta teško, ali nadam se da ćemo uspeti da nađemo kompromisno rešenje", rekao je Ljajić.

Ljajić je naveo da oko 30 odsto radnika građevinske industrije radi neprijavljeno, "na crno".

"Povećan je broj inspekcijskih nadzora, za prva tri meseca ove godine doneto je 284 rešenja za privremeno zatvaranje radova, podneto je 350 prekršajnih prijava protiv poslodavaca, ali to nije dovoljno da se smanji rad na crno", rekao je Ljajić.

Predsednik Skupštine akcionara Unije Poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je pozdravio mere Vlade, ali je istakao da Vlada nije u situaciji da reaguje većim sredstvima.

"Potpisivanje kolektivnog ugovora je blizu i stanje je teško za radnike, ali i za poslodavce", rekao je Atanacković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Plate, Građevinarstvo, Penzije

Ličnosti: Rasim Ljajić, Nebojša Atanacković, Ranko Drljević

Institucije: Međunarodni monetarni fond, Unija poslodavaca Srbije, Sindikat građevinarstva Nezavisnost

Događaji: Dan građevinara Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

20. februar - 26. februar 2012.

>>

.

Povezani naslovi