emg home
RSS

Arhiva vesti

Uskoro rešavanje problema otpadnih voda u Srbiji (VIDEO)

24. avgust 2010. | 15:52

Izvor: Tanjug

Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (NIP) realizovaće uskoro sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) program za rešavanje problema otpadnih voda u Srbiji, najavila je danas ministarka Verica Kalanović."To je potpuno novi program koji se odnosi na rešavanje problema otpadnih voda. To su programi koji zahtevaju velike budžete i opsežne radove, ali su preko potrebni Srbiji, jer u ovom trenutku ne postoji nijedan grad, ili opština koji imaju u potpunosti rešen problem vodosnabdevanja", izjavila je Kalanovićeva novinarima, posle sastanka sa predstavnicima KfW-a.

Ona je predočila da će Srbija za rešavenje problema otpadnih voda dobiti od KfW-a povoljne zajmove.

"Danas smo razgovarali kako bi mogli udruženim sredstvima Ministarstva za NIP i povoljnih zajmova KfW i IPA fondova da zaokružimo budžete i napravimo kvalitetne planove i projekat relizujemo u potpunosti", navela je ministarka.

     Kalanovićeva je rekla da je na današnjem sastanku potpisano i pet ugovora u okviru realizacije programa za pomoć vodosnabdevanju opštinama i gradovima Srbije, koji se realizuje sa KfW.

Ona je kazala da će za oko dve godine skoro 20 odsto stanovništva Srbije imati rešen problem vodosnabdevanja, ističući da je voda ne samo neophodna za život, već i za svaki napredak.

Regionalni menadžer za Evropu KfW Kristijan Has je rekao novinarima da su predstavnici te banke razgovarali sa ministarkom o novom programu rešavanja problema otpadnih voda u Srbiji.

Has je kazao da postoji ogroman napredak u opštinama koje su prošle program pomoći za vodosnabdevanje i da je veoma važno da se ti projekti završe da bi moglo da se pređe na uspešno rešavanje problema otpadnih voda. "Očekujem da će tako biti i u budućnosti", dodao je Has.

Realizacija programa pomoći vodosnabdevanja za više od 400.000 stanovnika u Vranju, Leskovcu, Pirotu, Trsteniku, Jagodini i Aleksincu, počela je sredinom juna.

Program je u prethodne dve godine bio realizovan u Loznici, Pančevu, Smederevu, Šapcu, Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Somboru i Kraljevu i proširen je za šest novih opština.

Srbiji je od 2000. godine u okviru Nemačke razvojne saradnje odobreno više od 800 miliona evra, od čega je skoro 300 miliona evra za komunalnu infrastrukturu u gradovima i opštinama.

Novac je, pre svega, bio namenjen sanacijama sistema za vodosnabdevanje i daljinsko grejanje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vodosnabdevanje

Ličnosti: Verica Kalanović, Kristijan Has

Kompanije: KfW banka


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>