emg home
RSS

Arhiva vesti

Pismo Silajdžića Tadiću: Sporazum o povlačenju JNA nije potpisan

25. avgust 2010. | 17:40

Izvor: Beta

Grad: Sarajevo

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić uputio je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, u kojem ga zvanično obaveštava da "navodni sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju JNA nikada nije postignut"."Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu je Iliju Jurišića proglasilo krivim za "kršenje" tog navodnog sporazuma i zbog toga ga osudilo na kaznu od 12 godina zatvora", navodi se u saopštenju iz Silajdžićevog kabineta.

Dodaje se da je njegov kabinet nakon detaljne istrage došao do niza dokaza da navedeni sporazum nikada nije postignut.

"Milan Petrović, koji je bio tužilac u slučaju Jurišić je u unakrsnom ispitivanju pred londonskim sudom u slučaju Ganić jasno priznao da nije postignut navedeni sporazum, što je vidljivo iz stenograma njegovog svjedočenja te i iz same presude tog suda", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su "institucije Srbije na ovaj način pokušale nametnuti Bosni i Hercegovini nepostojeću međunarodno-pravnu obavezu, te su također prekršile pravo Jurišića na fer i pravično suđenje koje mu je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima".

"Dobrosusjedske odnose je moguće imati samo ukoliko pravosudne institucije Srbije tretiraju sve građane BiH na istinski nepristrasan način i u skladu sa pravnim poretkom EU. Ukoliko Srbija ne prihvata takav odnos i nastavi sa dosadašnjom praksom, BiH će svoja i prava svojih građana nastaviti aktivno i uspješno štititi na međunarodnom nivou", saopštio je Silajdžić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Lokacija: BiH

Ličnosti: Boris Tadić, Haris Siladžić


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>