emg home
RSS

Arhiva vesti

Dačić preneo Zanijeru da Srbi više veruju UNMIK-u nego KP

25. avgust 2010. | 15:03 17:35

Izvor: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je u razgovoru sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom preneo stav Srbije da nije dobro rešenje da se čuvanje srpskih verskih i kulturnih objekata u pokrajini poveri Kosovskoj policiji.Dačić je novinarima u bazi Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici rekao da je šefu UNMIK-a preneo da srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji ima mnogo više poverenja u međunarodnu zajednicu, nego u Kosovsku policiju.

Dačić je rekao da je u razgovoru sa Zanijerom ocenio da UNMIK treba da ostane statusno neutralan i da treba da obezbedi mir i stabilnost na Kosovu i da podstiče dijalog.

On je ponovio da je saradnja sa UNMIK policijom bila zadovoljavajuća i da je treba nastaviti, ali da je problem u tome što se ovlašćenja UNMIK policije neprestano smanjuju. 

   

Bogdanović i Zanijer: Ojačati ulogu UNMIK-a na severu Kosova


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer složili su se danas u Beogradu da je neophodno da se ojača uloga UNMIK-a na severu pokrajine i u drugim sredinama nastanjenim pretežno srpskim stanovništvom.

Zanijer i Bogdanović ocenili su da je neophodno što pre započeti dijalog, koji je jedini način za rešavanje svih otvorenih pitanja i da u njegovom pokretanju UMNIK ima ključnu ulogu, saopšteno je iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Bogdanović je insistirao da UNMIK obezbedi sigurnost i potpunu slobodu za sve građane južne pokrajine, vraćanje uzurpirane imovine i pravo na povratak raseljenih.

"U interesu trajnog mira u regionu, stabilnosti i prosperiteta za sve stanovnike u pokrajini, međunarodne misije na Kosovu i Metohiji treba da uskrate podršku destabilizujućim potezima privremenih vlasti u Prištini", ocenio je Bogdanović u saopštenju.

Ministar je izrazio zabrinutost zbog odluke Kfora da bezbednost srpskih manastira na Kosovu i Metohiji poveri Kosovskoj policijskoj službi.

"Takva odluka je ozbiljno uznemirila Srbe u južnoj pokrajini", rekao je Bogdanović, podsećajući na negativna iskustva i uništavanje verskih objekata i spomenika srpske kulture na Kosovu i Metohiji.

Bogdanović i Zanijer su se složili da se moraju rešiti postojeći problemu u sprovođenju Sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi i osigurati nesmetan protok roba i suzbijanje šverca, jer je to u interesu građana i privrede.

Ministar je naglasio da je Srbija spremna na kompromisna rešenja i da je prihvatljivo da se carinska dokumenta overavaju pečatima sa natpisom "Eulex-Kosovo-carina".

Na sastanku je predloženo da, u cilju efikasnijeg uspostavljanja mera stabilnosti, UNMIK generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija izveštaje o stanju na Kosovu i Metohiji podnosi svaka dva meseca, navodi se u saopštenju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Bezbednost

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Ivica Dačić, Goran Bogdanović, Lamberto Zanijer

Institucije: UNMIK


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>