emg home
RSS

Arhiva vesti

Predstavljeno penušavo vino Podruma Aleksandrović

25. avgust 2010. | 18:20 18:23

Izvor: Emg.rs

Grad: Topola

Podrum vina Aleksandrović predstavio je danas prvo srpsko penušavo vino Trijumf proizvedeno po  tradicionalnoj francuskoj metodi.Vlasnik vinarije Božidar Aleksandrović rekao je na konferenciji za novinare da je prvo srpsko vino gotovo identično sa francuskim šampanjecem. “Drznuli smo se 2008. da krenemo u Francusku i tragamo za tajnama šampanjca”, dodao je.

On je naveo da se vina pod markom vinarije Aleksandrović izvoze ne samo u zemlje okruženja već i u Moskvu, Cirih, Ženevu, Čikago i druge delove sveta.

Enolog Vlada Nikolić rekao je da je ovo istorijski trenutak za srpsko vinarstvo jer je na domaćem tržištu poslednjih godina za 400 odsto porasla potrošnja penušavih vina, a da su sva bila uvoznog porekla.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je da niko ne okleva pri otpočinjanju ovog biznisa, jer država svaki posađen čopot finansira sa 100 odsto, pri čemu za opremu dodeljuje 30-40 odsto sredstava.

Berba Chardonnay iz vinograda podruma Aleksandrović, 2008, predstavljala je početak proizvodnje prvog srpskog penušavog vina trijumf.

Osnova mu je bazno vino od sorte grožđa Chardonnay. Tradicionalna Šampanj metoda obuhvata sekundarnu fermentaciju u boci, nakon koje je neophodno da vino odleži minimum 15 meseci.
Prva serija od 13.000 boca je flaširana i spremna za izlazak na tržište.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vino

Kompanije: Podrum Aleksandrović


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>

Povezani naslovi