emg home
RSS

Arhiva vesti

Počelo izmeštanje preostalih količina opasnog gasa

26. avgust 2010. | 18:24

Izvor: Beta

Grad: Loznica

Iz nekadašnje fabrike "Viskoza" u Loznici počelo je izmeštanje preostalih 100 tona opasnog gasa ugljen-disulfida (CS2), rekao je danas predstavnik firme zadužene za izmeštanje.Slavko Nikolić, predstavnik nadzornog organa slovenačke firme "Promos plus" kojoj je povereno izmeštanje i izvoz opasne materije, rekao je da je danas iz rezervoara Viskoze u tri specijalna kontejnera pretočeno oko 60 tona ugljen disulfida.

Nikolić je rekao da će sutra biti pretočeno preostalih 40 tona.

Kontejneri će potom, kao i prethodna tri puta, na kamionskim platformama biti prevezeni do železničke stanice u Loznici, a potom vozom do kupca u inostranstvu.

Posle izmeštanja celokupne količine ugljen-disulfidua, predstoji neutralizacija svih 24 rezervoara i cevovoda u Viskozi koji su bili u kontaktu sa tom hemikalijom.

Procenjuje se da bi taj posao trebalo da se završi do kraja oktobra. Od 1. jula ove godine, kada je počelo izmeštanje opasne hemikalije, iz Viskoze je u tri navrata otpremljeno oko 420 tona ugljen-disulfida.

Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje je prošlog meseca saopštilo da će ta supstanca biti prebačena u Indiju, Kinu, Indoneziju i Izrael - u kojima se još koristi u proizvodnji.

Ugljen-disulfid je ostao u fabrici nakon prekida proizvodnje u februaru 2005. godine, a njegovo uklanjanje postalo je nužno posle velikog požara koji je 8. decembra zahvatio pogone "Viskoze".

To otrovno jedinjenje, zapaljivo u dodiru sa vazduhom, koristilo se kao sirovina u proizvodnji viskoznih vlakana. Fond za zaštitu životne sredine obezbedio je oko 11 miliona dinara za uklanjanje gasa i sanaciju fabričkog kruga "Viskoze".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekologija

Kompanije: Viskoza


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • Danas završetak razgovora s MMF-om

    31. avg 2010.

    Emg.rs