emg home

RSS

Ministarka: Za godinu i po dana oduzeto oko 200 miliona evra

02. septembar 2010. | 13:42

Izvor: Beta

Za godinu i po dana primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela privremeno ili trajno oduzeta je imovina vredna oko 200 miliona evra, izjavila ministarka pravde Snežana Malović.

"Pokazalo se da se zakon primenjuje i da je efikasno sredstvo u borbi protiv organizovanog kriminala", rekla je Snežana Malović i istakla da je najveći pomak što u poslednjih šest meseci bivaju oduzimana i preduzeća kupovana nelegalno stečenim novcem.

Ona je istakla da je Vlada odlučna i nedvosmislena borba protiv organizovanog kriminala, što u tesnoj saradnji s Tužilaštvom i MUP-om svakodnevno i pokazuje.

Povodom 18 meseci primene zakona, Malović je navela da je samo u poslednjih mesec dana oduzeto oko 20 kuća i stanova. "Najveći pomak u poslednjih šest meseci je što su počela oduzimanja čitavih preduzeća koja su kupovana nelegalno stečenim novcem. Od Branislava Uskokovića oduzeta je ciglana Naša sloga u Kovinu, dok su od klana Darka Šarića oduzeti Mitrosrem, Jedinstvo Gajdobra i Palić a.d.", rekla je ona.

Ministarka je rekla da je Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu donelo odluku o privremenom oduzimanju firme Municipium S u Beogradu, a koja ima udela u mnogim drugim preduzećima, navodeći da je to bila bazna firma kriminalnog klana Darka Šarića za kupovinu nekretnina i prvrednih društva širom Srbije.

Sudskim odlukama trajno su oduzeti plac u Šilerovoj ulici koji je pripadao vođama zemunskog klana i kuća Milorada Ulemeka na Ceraku. Privremeno je oduzeto više od 50 kuća, stanova i čitavih stambenih zgrada čija je ukupna površina veća od 7.000 kvadrata metara, podsetila je ona.

Ona je dodala da je osobama koje su predmet finansijske istrage oduzeto i više od 20 parcela u Beogradu, Novom Sadu, Leskovcu, Srbobranu i Čajetini.

Ministarka je navela da su u posedu Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, a na računu Narodne banke Srbije, završili 1.780.534 dinara i 726.234 evra.

Prema rečima ministarke, do sada je oduzeto 90 automobila, koji su dati na korišćenje sudovima, MUP-u Srbije i drugim državnim organima.

Deo oduzetih stambenih objekata se samo formalno nalazi u vlasništvu Direkcije za imnovinu jer u njima žive članovi porodica dok sud ne odluči da li će im imovina biti trajno oduzeta. Pojedine nekretnine su ustupljene državnim organima, a neke objekte Direkcija izdaje i do sada je od zakupnina dobijeno na mesečnom nivou oko 15.000 evra. Taj novac u najvećoj meri odlazi za potrebe narodnih kuhinja i socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zakoni, Borba protiv organizovanog kriminala

Ličnosti: Snežana Malović, Milorad Ulemek, Darko Šarić, Branislav Uskoković

Institucije: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Narodna banka Srbije, Vlada Srbije, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom, Viši sud u Beogradu, Tužilaštvo Srbije

Kompanije: Palić, Naša sloga, Mitrosrem, Jedinstvo Gajdobra, Municipium S


Unesite tekst komentara:

03. septembar 2010. 13:21:06

| kengur

0

da li je i davinicu oduzeta imovina?

<<

28. novembar - 04. decembar 2011.

>>

Povezani naslovi