emg home
RSS

Sindikalni protest u Kruševcu 16. septembra

10. septembar 2010. | 15:12

Izvor: Beta

Grad: Kruševac

Samostalni sindikat u Kruševcu najavio je danas da će 16. septembra organizovati protest u tom gradu nezadovoljan predloženim izmenama Zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju.Kako su saopštili organizatori, protest će biti održan pod sloganom "Odbijamo".

Sindikat smatra da će predložene izmene dodatno ugroziti socijalni položaj zaposlenih, a naročito kritikuje odredbe o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 53 na 58 godina, podizanje godina staža za žene sa 35 na 38 godina i smanjivanje osnovice za obračun penzija.

Predsednik kruševačkog sindikata Milenko Mihajlović kazao je da će se protestu u Kruševcu pridružiti članovi republičkog granskog odbora hemije i nemetala, zaposleni iz gradova u okruženju, a da su dolazak za sada najavili i radnici iz Niša, Vršca, Pirota, i Novog Sada.

"Protest u Kruševcu prvi je u nizu protestnih okupljanja koja će se nastaviti u Boru, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i, na kraju, u Beogradu. Smatramo da je neophodno upozoriti Vladu Srbije da radnici neće ćutke trpeti stalno pogoršavanje svog položaja, naročito jer se, kako saznajemo, priprema i drastična izmena Zakona o radu", kazao je Mihajlović.

Sindikat je uputio i preporuku poslodavcima da 16. septembar proglase neradnim danom kako bi njihovi zaposleni mogli da učestvuju na protestu, dok su političke stranke upozorene da na skup ne donose stranačka obeležja i simbole.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Granski sindikati odustali od protesta

    08. septembar 2010. 14:09 |

  • U Francuskoj protestuje 2,5 miliona ljudi

    07. septembar 2010. 17:09 |

  • Sindikati realnog sektora najavljuju proteste

    30. avgust 2010. 15:08 |