emg home
RSS

Tadić: Država neće pregovarati sa Zukorlićem

15. septembar 2010. | 21:17 12:54

Izvor: Emg.rs

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je večeras povodom poziva Muamera Zukorlića zvaničnom Beogradu da otpočnu pregovore o autonomiji Sandžaka da niko ne može da pregovara sa državom jer taj ko bi to pokušao imao bi očiglednu nameru da monopolizuje jedno pitanje jedne nacionalne zajednice.
„Sa državom se mogu voditi razgovori oko modaliteta kako rešavati problem sa kojim se suočava svaka etnička ili religijska zajednica. Neću da verujem da gospodin Zukorlić ima nameru da monopolizuje bošnjačko pitanje u Srbiji, kao što niko nema pravo da monolizuje pravoslavno, katoličko, srpsko, hrvatsko ili mađarsko pitanje“, rekao je Tadić novinarima u Beogradu na prijemu povodom odlaska oko 50 srpskih studenata na praksu u Austriju u organizaciji Fonda Dr Zoran Đinđić.

Tadić je dodao da evropka praksa nije da političke razgovore vode predstavnici verskih zajednica, tako da treba razdvojiti nacionalna i verska pitanja i sa svakim “ko ima pun legitimitet u vlastitoj oblasti, treba razgovarati”.

Nagodba sa Kovačevićem neće biti problem u odnosima sa SAD

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da nagodba Miladina Kovačevića sa tužilaštvom o kazni za nanošenje teških telesnih povreda Amerikancu Brajanu Štajnhaueru neće predstavljati problem u srpsko-američkim odnosima.

"Ne verujem da bismo ponovo mogli doći u jednu takvu situaciju u kojoj smo bili nakon učestvovanja u nasilju prema američkom građaninu koja je bila više nego teška za državu, imajući u vidu uticaj SAD u međunarodnim finansijskim i političkim institucijama", rekao je Tadić novinarima u Beogradu.

Miladin Kovačević nagodio se danas sa tužilaštvom da prizna krivicu za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život Amerikancu Brajanu Štajnhaueru u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora za krivično delo za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

"U našoj unutrašnjoj javnosti mnogo je bilo različitih komentara na način kako je država rešavala taj problem, ali ne vidim da je postojao u tom trenutku, kad se već to desilo, racionalniji način", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić rekao je da se mora voditi računa i o tome ko radi u ambasadama i kozularnim predstavništvima Srbije, kako se ne bi dešavalo da "ulazimo u takvu vrstu međunarodnih problema sa bilo kojom državom na svetu".

Pored Kovačevića, koji je optužen za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život Štajnhaueru u Bostonu maja 2008, optuženi su i bivši vicekonzul u Njujorku Igor Milošević i bivši konzul Slobodan Nenadović.
Milošević i Nenadović terete se da su 8. juna 2008. u konzulatu Srbije u Njujorku prekoračili službena ovlašćenja i omogućili Kovačeviću da ode iz SAD, čime su mu pomogli izbegavanje krivičnog postupka u SAD, gde je optužen za teške telesne povrede.

Posle tuče Kovačević je uhapšen u SAD i mesec dana kasnije pušten je uz jemstvo od 100.000 dolara. SAD je napustio pomoću faslifikovanih dokumenata.

Kovačević je bio optužen i za falsifikovanje isprava i podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja, kao i da je na beogradskom aerodromu 9. juna 2008. upotrebio neistiniti putni list kao pravi i pokazao ga pograničnoj polilciji prilikom pasoške kontrole.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evropske integracije, Slučaj Kovačević

Lokacija: Sandžak

Ličnosti: Boris Tadić, Miladin Kovačević, Muamer Zukorlić


Unesite tekst komentara:

<<

15. novembar - 21. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi