emg home
RSS

PRESSEK

Dinkić: Fiat u naredne dve godine ulaže 888 miliona evra

12. septembar 2010. | 11:31

Izvor: "Večernje novosti"

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će italijanska kompanija Fiat u Srbiji u naredne dve godine investirati 888 miliona evra.Dinkić je za današnje "Večernje novosti" rekao da je do sada u pripremu proizvodnje u fabrici u Kragujevcu, Fiat investirao oko 100 miliona evra i da će naredne godine biti uloženo još 573 miliona evra, a 2012. godine više od 200 miliona evra.

"Ukupna investicija Fiata biće veća za oko 100 miliona evra od prvobitnog plana, odnosno, iznosiće 944 miliona evra, jer će novi model automobila iz Kragujevca biti moderniji, veći i znatno vredniji", rekao je Dinkić.

On je dodao da će nova ulaganja Fiata u fabriku u Kragujevcu biti usmerena za kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju tog pogona, kao i izgradnju novih energetskih postrojenja za koja će biti izdvojeno oko 100 miliona evra.

Dinkić je rekao da će kragujevačka fabrika, kada 2012. godine bude počela masovna proizvodnja novog modela automobila koji je namenjen tržištu Evropske unije i Amerike, biti u stanju da proizvede 200.000 vozila godišnje.

"Italijani, prema usvojenom biznis planu, računaju da će već prve godine proizvodnje, odnosno 2012, od izvoza automobila iz Kragujevca biti ostvaren prihod od oko 500 miliona evra, dok će se u 2013. godini povećati na čak 1,3 milijarde evra", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da očekuje da će investicije Fiata, kao i ostala ulaganja u industriji i u građevinarstvu za koje je Vlada izdvojila 15 milijardi dinara, uz odmrzavanje plata i penzija i rast tražnje, Srbiji doneti rast bruto domaćeg proizvoda od najmanje četiri odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije, Auto industrija

Ličnosti: Mlađan Dinkić

Kompanije: Fiat, Fiat automobili Srbija


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Radnici čačanske čipsare od sutra u štrajku upozorenja

    14. sep 2010.

    Čačak, Beta

Povezani naslovi