emg home
RSS

U Perućcu nađeni ostaci najmanje 11 osoba (VIDEO)

14. septembar 2010. | 12:15

Izvor: Emg.rs

U ispražnjenom delu jezera Perućac kod Bajine Bašte istražitelji su pronašli skeletne ostatke najmanje 11 lica, saopštilo je danas Tužuilaštvo za ratne zločine Srbije.

"Na osnovu prvih informacija, pretpostavlja se da skeletni ostaci pripadaju žrtvama ratnih zločina koje je počinio Milan Lukić sa pripadnicima svojih formacija", navedeno je u saopštenju.

Desnu obalu Drine pretražili su pripadnici Žandarmerije, pogranične policije i SUP-a Bajina Bašta s predstavnicima Instituta za nestala lica BiH, a pretraga je nastavljena na obali Perućca.

"Pravosudni organi Srbije dogovorili su s predstavnicima Instituta za nestala lica BiH dinamiku pretrage, nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine u petak sprečilo ponovno punjenje ovog akumulacionog jezera vodom", navedeno je u saopštenju.

Pretraga Perućca počela je u prvoj polovini avagusta, a 8. septembra u jezeru su nađeni ostaci 260 ljudi. Bosanski mediji su javili da je reč o posmrtnim ostacima Bošnjaka iz Višegrada koji su 1992. godine ubijeni, a njihova tela potom bačena u Drinu, kojom ide granica između BiH i Srbije.

DNK analizom utvrdiće se identitet ubijenih, posle čega se može očekivati još sudskih procesa pošto ima još nerešenih slučajeva.

Perućac je nedaleko od Bajine Bašte u Srbiji i proteže se dužinom od 52 kilometra dosežući do Višegrada u BiH.

Timu iz BiH koji pretražuje Perućac, u avgustu su pridružili i predstavnici komisija za nestale osobe iz Srbije i s Kosova, koji su pretraživali oko osam kilometara desne obale jezera.

Osim stanovnika Višegrada koji su ubijeni 1992. godine tokom rata u BiH, na području jezera Perućac je 2001. godine pronađena i hladnjača s više desetina leševa kosovskih Albanaca.

Za zločine na području Višegrada na 15 godina zatvora osuđen je Mitar Vasiljević, bivši pripadnik paravojne jedinice "Beli orlovi", dok je Milan Lukić, bivši vođa te jedinice, nepravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoje Lukić na 30 godina zatvora.

Hidrocentrala Bajina Bašta - Peruhcac poslednji put je prestala rad 1992. kada su u klipove centrale zapali leševi.

   

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>