emg home
RSS

NIS Naftagas radi geološku kartu podloge Vojvodine

24. septembar 2010. | 16:47

Izvor: Emg.rs

Grad: Novi Sad

Naftna industrije Srbije i vojvođanski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine potpisali su danas ugovor o geološkom istraživanju u Vojvodini, vrednom 3,7 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju, preduzeće NIS Naftagas, ogranak srpske naftne komapnije, obaviće istraživanje čiji rezultati će se koristiti pri izradi projekata vezanih za istraživanja nafte, gasa, podzemnih voda, geotermalne energije i drugih mineralnih sirovina.

Na osnovu istraživanja i dosadašnjih saznanja o geološkoj građi dubljih delova terena, biće napravljena podpovršinska geološka karta stena starijih od 65 miliona godina, formiranih tokom mezozojskog i paleozojskog perioda u razvoju Zemlje.

U okrviru projekta biće izrađena geološka karta podloge tercijara Vojvodine u razmeri jedan prema 300.000, navodi se i ocenjuje da su takva istraživanja su bitna za budući ekonomski razvoj i prostorno planiranje Vojvodine.

NIS Naftagas bavi se istraživanjima na području Vojvodine više od 60 godina i zahvaljujući tome poseduje najkompletnije podatke o geološkoj građi te pokrajine.

Obimni geološki radovi koji su izvedeni u tom periodu, a čiji rezultati imaju poseban značaj za izvođenje Projekta, odnose se pre svega na istražno bušenje i seizmička ispitivanja, navodi se u saopštenju NIS-a.

Mađarska, Rumunija i drugi susedi Srbije, ističe se, ranije su napravile i objavile karte podloge tako da će geološka karta podloge Vojvodine bila polazna osnova za saradnju s tim državama u oblasti geoloških istraživanja.

Ugovor o projektu su potpisali izvršni direktor NIS Naftagasa Predrag Radanović i pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Geološka istraživanja

Ličnosti: Radoslav Striković

Institucije: Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine

Kompanije: NIS Naftagas, Naftna industrija Srbije (NIS)


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>