emg home
RSS

Problemi na severu Kosova teme razgovora Prištine i Beograda

14. septembar 2010. | 12:30 15:19

Izvor: Beta, Koha Ditore

Grad: Priština

Problemi na severu Kosova poput carine, pravosuđa i vladavine prava biće teme razgovora Prištine i Beograda, izjavio je za današnje izdanje Koha Ditore neimenovani zapadni diplomata.

Rešavanjem ovih pitanja poboljšaće se život građana, rekao je taj prištinskom listu i dodao da se dijalog neće doticati pitanja statusa i teritorijalnog integriteta.

Kako je naglasio, još je rano govoriti o detaljima razgovora, pošto o tome treba da se dogovore Beograd i Priština, koji će odlučiti i o intenzitetu i o dnevnom redu razgovora.

"Naš je cilj da dve strane same kontaktiraju i pronađu formule za aranžmane koji će poboljšati život građana na severu Kosova, gde je specifična situacija, ali i u drugim delovima zemlje", rekao je diplomata.

Priština je prihvatila dijalog sa Srbijom, ali je odbila da on obuhvati i pitanje severa Kosova.

Premijer Kosova Hašim Tači je kategorički odbio mogućnost da problemi na severu Kosova budu tema tih razgovora.

   

Beograd potpuno spreman za dijalog sa Prištinom


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je Beograd potpuno spreman za početak dijaloga sa Prištinom i ponovio da je to jedini put za rešavanje svih problema u južnoj pokrajini.

Bogdanović je u izjavi za današnje izdanje dnevnog lista "Politika" rekao da će Srbija pregovarački pristup modifikovati u zavisnosti od formata pregovora.

Zajednička Rezolucija Srbije i EU o savetodavnom mišljenju MSP-a je tek usvojena u UN i neozbiljno je u ovom trenutku baviti se procenama i licitiranjem. Postoji uobičajen redosled poteza i određena procedura pripreme tako važnih događaja, objasnio je ministar.

On je naglasio da je bitno da je ta rezolucija otvorila vrata dijalogu Beograda i Prištine, ali i da ona onemogućava liderima kosovskih Albanaca izgovore za izbegavanje razgovora.

Mi smo se uvek zalagali za dijalog o svim otvorenim pitanjima. Bez ikakve dileme, najvažniji je status, ali je od vitalnog značaja i pitanje zaštite i poboljšanja uslova života kosmetskih Srba, ukazao je ministar.

Bogdanović je naglasio da je dijalog jedini put do smirivanja tenzija, ostrašćenosti i, konačno, do pronalaženja trajnog i obostrano prihvatljivog rešenja.

EU je u tom budućem dijalogu namenjena centralna uloga, ali bez iskustva i uticaja koje imaju UN, Rusija i SAD teško je zamisliti stabilno vođenje komplikovanog i kompleksnog procesa pregovora dve strane, zaključio je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Hašim Tači, Goran Bodganović

Institucije: Vlada Kosova, Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

14. septembar 2010. 21:23:42

| nuki

0

hahahaha sta je smesno ma kakav dialog bre vise.samo pregovori moze kao dve drzavi.

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
  • Dragin očekuje rekordan rod kukuruza (VIDEO)

    16. sep 2010.

    Čurug, Beta