emg home
RSS

File: Za nekoliko dana pitanja Srbiji za kandidaturu za EU

16. septembar 2010. | 12:23 18:52

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Evropski komesar Štefan File je danas u Briselu izrazio nadu da će u oktobru članice EU učiniti novi korak ka kandidaturi Srbije za članstvo i rekao da će Evropska komisija na to reagovati odmah.

On je naglasio da, posle zajedničkog pristupa EU i Srbije pitanju Kosova u UN, sada počinje nova faza odnosa Srbije i Unije, uz očekivanje novog koraka ka otelotvorenju evropskih težnji Srbije.

File je, posle susreta s potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, istakao da će Evropska komisija tada odmah krenuti s izradom mišljenja o spremnosti Srbije da dobije status kandidata i u roku od nekoliko dana, a najviše dve nedelje, uputiti Beogradu niz pitanja u tom cilju.

Ta pitanja i odgovori koje će srpske vlasti dati Evropskoj komisiji, biće obrađeni, po rečima Filea, da bi "negde iduće godine ponovo sve bilo stavljeno pred zemlje-članice EU".

To će, istakao je komesar za proširivanje EU, biti "objektivna ocena dotadašnjeg napretka Srbije, uključujući preporuke Evropske komisije za dalje korake".

Đelić je naglasio da se takođe nada da će u oktobru Savet ministara EU zatražiti mišljenje Evropske komisije o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za rpijem u EU i naglasio da će Srbija sposobnošću svoje državne uprave sve zahteve brzo sprovesti.

     

Lideri EU potvrdili evropsku perspektivu zapadnog Balkana


Šefovi država i vlada EU su danas u Briselu potvrdili evropsku perspektivu zapadnog Balkana, poručivši da je time učvršćena stabilnost tog regiona.

Na zasedanju su neke delegacije zatražile da se podrži dogovor o tome da se od Evropske komisije u oktobru zatraži da učini novi korak ka davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo.

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić je posle razgovora u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu izjavio da mnogi u Evropskoj uniji veruju da će Srbija ove godine učiniti zamašniji napredak u evropskoj integraciji.

On je saopštio da je još 40 poslanika Evropskog parlamenta izrazilo nameru da se pridruži grupi od 45 poslanika koji čine "grupu prijatelja Srbije" u parlamentu EU.

Đelić je u Evropskom parlamentu govorio o preobražaju Srbije za 10 godina demokratskih promena.

On je naglasio da će srpske vlasti uložiti sve napore da bi ispunile uslove za to, uključujući saradnju s Haškim sudom, i podvukao da "neće štedeti napora da nađu i izruče preostale optuženike". Đelić je istakao da će se ta saradnja sigurno okončati.

Potpredsednik srpske vlade ponovio je stav Beograda da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova neprihvatljiva i da je tu stav Srbije potpuno jasan.

"Mi želimo da budemo deo rešenja koje će biti prihvatljivo svima, uključujući i Srbiju", objasnio je Đelić, istakavši spremnost da se sa Evropskom unijom radi na opšteprihvatljivom rešenju.

On je, međutim, predočio da će "svako morati nečega da se odrekne, a nikako da jedna strana dobije sve, a druga sve izgubi".

Šef delegacije za jugoistočnu Evropu u EP Eduard Kukan je posle rasprave istakao da su se "svi govornici saglasili da je pokrenut zamajac za Srbiju da učini važne korake ka evropskoj budućnosti", imajući u vidu i dogovor Srbije i Unije o pristupu problemu Kosova u UN.

Đelić je ukazao na pohvale EU i SAD vlastima u Beogradu za uspehe u borbi protiv organizovanog kriminala, što, prema njegovim rečima, "nije nimalo lako, jer su u pitanju veoma moćne kriminalne grupe".

Srpske vlasti su, naveo je, zaplenile imovinu stečenu kriminalom u vrednosti od više od 200 miliona evra i, podvukao da Srbija "želi da se oslobodi korupcije".

Potpredsednik srpske vlade je, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao i da su pravosudne reforme u Srbiji veoma važne i osetljive, pa će srpska vlada nastaviti da radi s partnerima u Evropskoj komisiji da bi se ispravile bilo kakve greške.

Kukan je istakao da je "pre 10 godina Srbija otvorila novu fazu u svojoj istoriji, otad se stalno približava EU i načinila je značajne korake na tom putu".

"Od međunarodno izolovane zemlje je postala važan partner, uz preobražaj institucija i privrede".

"Srpsko društvo je pokazalo čvrsto opredeljenje za evropske integracije", istakao je Kukan, uz napomenu da će "Srbija na tom putu imati još mnoge prepreke, jer se moraju sprovesti unutrašnje refome, ali, takođe, i doprineti stabilnosti regiona".

"Srbija je napredovala i možemo pozitivno gledati na njenu evropsku budućnost", zaključio je Kukan.

Evropski komesar Štefan File je, učestvujući u raspravi u EP, ocenio da je saradnja EU-Srbija u UN "izuzetno dostignuće i hrabar i odgovoran pristup srpskog rukovodstva". On je istakao da je to "zaokret u odnosima između EU i Srbije".

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin je naglasio da veruje da "Srbija može ubrzati proces integracija i pribižavanja EU".

"Mnogo je postignuto u poslednjih 10 godina, ali ostaje mnogo posla. Ogroman napredak, a danas je Srbija važan i odgovoran partner EU", ocenio je Kacin.

On je dodao da je pažljivo pratio napredak Srbije i naglasio ogroman gubitak zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

To je, kako je rekao, "politički motivisano ubistvo koje nije još istraženo", a konačni dokaz da je vladavina prava u potpunosti uspostavljena će biti izvođenje pred sud političkih podstrekača tog ubistva.

Kacin se založio za to da pregovori o rešenju kosovskog problema počnu što pre, a da se prvo raspravlja o privredi, da se pomogne život običnih ljudi.

Da bi dijalog bio uspešan, moraju se uzeti u obzir prava obeju strana - interesi i Srba i Albanaca.

Pred Srbijom su, po njegovom mišljenju "još mnogi izazovi", pa tako haški optuženici moraju biti uhapšeni pre okončanja procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

17. septembar 2010. 08:45:20

| nuki

0

pa to je vec zavrzeno vise,,,KOSOVO JE VISE SAMOSTALNO DRZAVO ZA UVEK;;

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi