emg home
RSS

Orbović: Skup u Kruševcu prvi u nizu radničkih protesta

16. septembar 2010. | 18:08

Izvor: Beta

Grad: Kruševac

Nekoliko hiljada radnika iz desetak gradova Srbije danas je na sindikalnom skupu u Kruševcu zatražilo od Vlade Srbije da iz skupštinske procedure povuče predložene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.Učesnici protesta u organizaciji Samostalnog sindikata zatražili su i da ubuduće svi predlozi zakona u skupštinsku proceduru uđu tek nakon usaglašavanja u Socijalno-ekonomskom savetu, kao i da odmah počne procedura pregovaranja i potpisivanja posebnih kolektivnih ugovora za sve delatnosti.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je okupljenim radnicima da je skup u Kruševcu prvi u seriji velikih radničkih protesta koji će se nastaviti u drugim gradovima Srbije i završiti u Beogradu.

"Počinjemo danas i nastavljamo u svim gradovima Srbije i svaki put će nas biti više. Dan za danom ići ćemo od grada do grada sve dok ne dođemo u Beograd, ali ne da tamo prošetamo tri sata, već da budemo sve dok ne rešimo sva pitanja", kazao je Orbović.

On je naglasio da su građani Srbije u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, da su plate zaposlenih u Srbiji najniže u okruženju, a da je "Srbija zemlja koja može da hrani celo okruženje".

"Imamo nize plate nego što imaju kolege u Makedoniji, 30 odsto niže nego u Crnoj Gori i Bosni, a u Hrvatskoj i Sloveniji plate su duplo i trostruko veće od naših. Zar kod njih nije svetska ekonomska kriza, zar ih ne pogađa isto što i nas", upitao je Orbović.

On je dodao da je "tragedija Srbije privatizacija koja je uništila kompletnu srpsku privredu, oterala radnike sa posla i izgubila 500.000 radnih mesta".

Orbović je kazao da već godinu dana poskupljuju proizvodi koje kontroliše država, da plate ni za dinar nisu povećane već dve godine, a da se "ne dozvoljava povećanje ni minimalne zarade od koje ne može da se preživi ni pet dana u mesecu".

"Tražimo da se minimalna zarada podigne na nivo od koga može da se živi. Ako smo govorili o socijalno odgovornoj vladi, gde joj je odgovornost, zar ne može bar za najmanje plate da obezbedi veća sredstva", naveo je Orbović.

On je najavio da će Sindikat pokrenuti inicijativu o referendumu na kome će se narod izjasniti o predloženim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Osim Kruševljana, na protestnom skupu učestvovali su i sindikalci iz Niša, Novog Sada, Pirota, Pančeva, Leskovca, Sombora, Brusa, Trstenika, Jagodine i Paraćina.

Protestu su se pridružili i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), Udruženi radnički sindikati Srbije, Konfederacija slobodnih i nezavisnih sindikata "Sloga" i Industrijski sindikat.

Predsednica ASNS-a Ranka Savić kazala je da je "dobro što su sindikati prvi put zajedno" i pozvala građane da ubuduće u većem broju učestvuju u protestima, ocenjujući da "ovo nije sindikalna borba, već borba svih građana Srbije".

Naredni protest održaće se u Boru 29. septembra, na Dan borbe protiv svetske ekonomske krize.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
 • Tadić: Srbija privržena dijalogu

  21. sep 2010.

  Njujork, B92, Fonet

 • Otvorena saobraćajnica u Pirotu (VIDEO)

  21. sep 2010.

  Pirot, Beta

 • Tužilaštvo menja optužnicu protiv Mirjane Marković (VIDEO)

  21. sep 2010.

  Beta

Povezani naslovi

 • ASNS: Tražićemo referendum za povlačenje zakona o PIO

  17. septembar 2010. 14:09 |

 • Orbović: Ne organizujemo protest protesta radi

  15. septembar 2010. 15:09 |

 • Ministarstvo traži da sindikati prihvate realnost (VIDEO)

  06. septembar 2010. 16:09 |